Akullnaja vdes!

Akullnaja e Fornit, e cila ishte një nga më të madhatë  në Itali është në zonën Valtellina, në Lombardi, është gati të zhduket.

 Profesori Claudio Smiraglia Universiteti i Milanos i cili shpjegon se: “Në hapësirën e pak më shumë se një shekull ka humbur gati gjysmën e sipërfaqes së saj” shprehet Smiraglia.

 Në mesni e shekullit të nëntëmbëdhjetë ka pas qënë mbuluar një sipërfaqe prej rreth 20 kilometra katrorë, por sot shtrihet  më pak se 10 kilometra katrorë.

 Nëse ju nuk do të ndryshojë klimën, nga fundi i shekullit akullnaja do të reduktohet në copa të vogla akulli.

Zhdukja progresive e akullnajë Forni  dhe shkatërrimi konsekuent i rezervave ujore malore që ka ndikime negative në biodiversitetin dhe popullatat në drejtim të rrymës, për ekonominë – nuk është e qartë efekti i vetëm i ndryshimeve klimatike në vendin tonë” tha ai.

 Për të dëshmuar ndikimin e ndyshimit të klimës, në Itali dhe në të gjithë planetin, “Greenpeace Italia” organizuar një ekspozitë fotografike.

Që do të jetë e hapur për publikun nga sot deri më 10 mars, 2019, në Muzeun e Romës në Trastevere.

/Ora News.tv/