Burrat dhe qentë humbin pjellorinë e tyre nga i njëjti armik

 

Loading poll ...

Një studim i shkencëtarëve  të Universitetit në Nottingham tregon se ndotësit e mjedisit që gjenden në atmosferë dhe në shtëpi, si dhe ushqimet ndikojnë në fertilitetin e qenve meshkuj dhe burrave.

Ka shqetësime se pjelloria mashkullore në dekadat e fundit ka pësuar një rënie të ndjeshme. Sipas studimeve në 80 vitet e fundit, cilësia e spermës mashkullore është ulur me 50%.

Ekspertët nga Universiteti Nottingham kishin treguar se cilësia e spermës te qentë vendas ka rënë gjithashtu në mënyrë të konsiderueshme, duke ngritur pyetjen nëse kimikatet e kohës sonë mund të jenë të dëmshme edhe për njerëzit.

Në studimin e ri, ekipi i hulumtuesve nga Nottingham ka testuar dy kimikate që gjendet në qilima, rroba, kabllo, madje edhe lodra.

Hulumtuesit kryen eksperimente në të dy materialet gjenetike njerëzore. Rezultatet treguan se kimikatet kishin efekt të njëjtë dëmtues si për spermën e burrave dhe ashtu edhe të qenve.

/Ora News.tv/