Demenca mund të parandalohet nëse reduktoni…

Jo vetëm që rrit rre.zikun e tu.moreve, su.lmeve të ze.mrës dhe go.ditjeve në tru, stresi gjithashtu mund të çojë në shfaqjen e demencës. Ky është përfundimi i një studimi të botuar në “Journal of Alzheimer’s Disease”, i cili rekomandon reduktimin e tij për të zvogëluar edhe rre.zikun e demencës.

Loading poll ...
demenca-702-x-336-600x315

Një ep.idemi e vërtetë, diktuar nga ritmet e punës, angazhimet e llojeve të ndryshme dhe marrëdhëniet komplekse, stresi për Organizatën Botërore të Shëndetësisë është një nga “sëmundjet e shekullit”. Mund të paraqitet me lodhje, de.presion, dhimbje koke, su.lme paniku, ankth, pagjumësi, ndryshime në peshë, humbje e flokëve, etj..

Hulumtuesit në Universitetin e Kopenhagës janë përqendruar në një nga sim.ptomat karakteristike, lodhjen, një shqetësim psikologjik që manifestohet me nervozizëm, lodhje dhe demoralizim. Ata analizuan të dhënat nga një sondazh i realizuar me 7,000 njerëz të thirrur për t’iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me nivelet e tyre të lodhjes kur ata kishin mesatarisht 60 vjeç.

demenca-pozabljanje

Ekipi ndoqi klinikisht pjesëmarrësit deri në vitin 2017, duke kërkuar dia.gnozën e demencës. Rezultatet treguan se ata që kishin shfaqur stres kishin një probabilitet më të lartë për të vuajtur nga demenca. Fajtorët kryesorë ishin nivelet e tepërta të kortizolit të hormoneve dhe ndryshimeve kardiovaskulare në lidhje me stresin.

“Studimi ynë -përfundon autori i parë Sabrina Islamoska,- tregon se ne mund të ndihmojmë për të parandaluar demencën, edhe duke adresuar faktorët e rrezikut psikologjik”. Këto të fundit u shtohen atyre tashmë të njohura, të cilat janë: pirja e duhanit, alkoolit, obeziteti, pasiviteti fizik dhe dieta e dobët , ju lutemi mos harroni te na ndihmoni te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .