Efektet anësore të festave të fundvitit!

Festat janë afër, për shumë është një periudhë gëzimi dhe lumturie, por jo për të gjithë. Në fakt, ka shumë njerëz që jetojnë festat në një klimë trishtimi dhe melankolie. Gjatë kësaj kohe, shumë njerëz ndihen të vetmuar, depresivë, të shqetësuar dhe melankolik. Faktet gjithashtu konfirmojnë këtë: disa studime kanë treguar se pas festave indekset e vetëvrasjeve rriten me 40 për qind dhe numri i njerëzve që kthehen tek psikologu dyfishohet.

Pse festat e fundvitit shoqërohen me trishtim? Shkaku duhet të gjendet në pritjet tona, domethënë në imazhin mendor që mendojmë se duhet të përfaqësojnë. Në praktikë, gjatë kësaj periudhe gjenerohen disa shpresa, të cilat megjithatë nuk janë aq të kënaqshme sa priten.

Në fakt, për vite me radhë e kemi futur idenë se në këtë periudhë do të argëtohemi dhe do të jemi së bashku me njerëzit që i duam më së shumti. Rrjedhimisht, nëse dikush nuk ndihet në gjendjen e duhur në këtë kohë ose nuk mund të arrijë te familja ose miqtë e tij, ai ndihet i keq, mendon se nuk po përmbush standardet e përcaktuara nga shoqëria, ai ndjehet i përjashtuar.

Është si ato momentet kur jetoni në skaj të një situate që po ndodh para syve tuaj. -Unë e urrej që duhet të bëj gjëra të caktuara … Pushimet gjithashtu përfshijnë disa “detyrime” që mund të krijojnë stres. Ndani kohën me njerëz me të cilët nuk keni shumë interesa të përbashkëta ose që keni për të bërë dhurata ose ndoshta duhet të përgatisni darka dhe dreka të jashtëzakonshme …. mund të kenë efekte anësore!

Në fakt, këto detyrime mund të jenë vështirësi; është sikur ne të ndihemi të burgosur nga rrethanat dhe pa një rrugë shpëtimi. Dhe çfarë duhet të jetë një moment i lumtur mund të kthehet në një situatë që gjeneron shumë stres.

Loading poll ...

Viti mbaroi dhe nuk kam përfunduar qëllimet e mia Një arsye tjetër që mund të na bëjë të ndihemi keq gjatë sezonit të festave është ndjenja e mos arritjes së qëllimeve që kemi vendosur gjatë gjithë vitit. Në fakt, festat e fundvitit janë gjithashtu mbyllja e një cikli jetësor dhe fillimi i një të riu, duke na çuar në mënyrë të pashmangshme në një analizë. Nëse kemi pasur një vit të keq dhe qëllimet tona nuk janë arritur, është normale të ndiheni të dëshpëruar dhe të demotivuar.

Çfarë mund të bëni për të kaluar festat në paqe? Mënyra më e mirë për të shmangur “efektet anësore të festave” është të përshtatni pritjet tuaja dhe të veproni në përputhje me rrethanat. Ju duhet të pyesni veten nëse objektivat që vendosët brenda vitit ishin me të vërtetë reale, duke mbajtur në mend se ju ende keni një jetë përpara për t’u korrigjuar dhe kështu të arrini atë që ju dëshironi.

Festoni festat sipas dëshirës dhe nëse nuk doni t’i festoni, atëherë mos e bëni! Mos harroni se gjëja më e rëndësishme është të ndiheni mirë për veten dhe të jeni në përputhje me idetë dhe dëshirat tuaja.