Ekspertët: Mund të jetë koha për t’i rivënë maskat kundër Covid-19

Nëse jeni në rrezik të lartë të sëmundjes së Covid-19, është koha që të hiqni pluhurin nga maskat dhe t’i vendosni ato për t’u mbrojtur nga një rritje e fundit e virusit, sipas një numri në rritje të ekspertëve, shkruan Sandee LaMotte për CNN.

”Kjo këshillë duhet të shkojë deri te presidenti 80-vjeçar Joe Biden”, tha kardiologu, Jonathan Reiner.

”Tetëdhjetë vjeçarët përbëjnë grupin me rrezikun më të lartë për ndërlikimet pas infeksionit Covid”, theksoi ai.

“Të paktën derisa numrat të fillojnë të bien përsëri, do të ishte e përshtatshme që presidenti Biden të merrte disa masa paraprake dhe të mbante një maskë në turma”, shton Reiner.

Grupe të tjera me rrezik të lartë përfshijnë njerëz me diabet, kancer, sëmundje kronike të mëlçisë, veshkave ose mushkërive, transplantim të organeve ose qelizave staminale, HIV ose kushte të tjera imunokompromentuese, një histori të sëmundjeve të zemrës ose goditje në tru apo probleme të shëndetit mendor.

“Nëse jeni kujdestar për dikë që është në rrezik të shtuar të komplikimeve pas infeksionit, atëherë mendoj se duhet të konsideroni gjithashtu vendosjen e një maske në vende publike”, tha Reiner, profesor në Shkollën e Mjekësisë dhe Shëndetit të Universitetit George Washington.

”Dhe meqenëse maskat që janë më efektive janë N95 që tani janë të disponueshme, ky është lloji i maskës që duhet të vini”, shtoi ai.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) u bëjnë thirrje njerëzve që ”të mbajnë një maskë” dhe vëren se disa njerëz janë në rrezik më të lartë për sëmundje të rënda nga Covid-19.

Por, agjencia nuk bën një rekomandim të gjerë për të gjithë që të mbajnë maska.

Kjo mund të ndryshojë nëse shtrimet në spital arrijnë nivele kritike.

CDC rekomandon maskimin universal në juridiksionet që kanë 20 ose më shumë njerëz me Covid-19 për 100 000 banorë.

Një variant i ri, BA.2.86, ka tërhequr vëmendjen e shkencëtarëve sepse pëson shumë mutacione, por deri më tani është zbuluar vetëm në një numër të vogël njerëzish në mbarë botën.

”Sidoqoftë, nuk duket mirë për sa i përket evolucionit të pandërprerë të virusit”, tha një studiues.

”Virusi vazhdon të gjejë mënyra të reja për të sfiduar njerëzit, për të gjetur pritës të rinj dhe pritës të përsëritur dhe është i pamëshirshëm”, theksoi ai.

Related Articles

Back to top button