Fizikanët britanikë raportojnë pasoja të reja të COVID-19

Parukierët në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar kanë filluar të raportojnë se disa nga klientët e tyre, të cilët e kanë mbijetuar COVID-19, kanë reaksione të reja serioze alergjike, të tilla si skuqje dhe djegie pasi kanë ngjyrosur flokët pavarësisht se kanë përdorur të njëjtën ngjyrë si më parë.

Shkencëtarët nga Imperial College London po hetojnë nëse sëmundja mund të riprogramojë sistemin tonë imunitar, në një mënyrë të ngjashme me sëmundjet e tjera, raporton bbc.

Shoqata Britanike, e cila përfaqëson parukierët dhe estetistët, paralajmëron të gjithë punonjësit në këto profesione që të detyrohen të kryejnë teste shtesë epikutane (i ashtuquajturi patch test) në mënyrë që të shmangin procedurat e mundshme gjyqësore. Testi epikutanoz përdoret për të vërtetuar një reagim të mbindjeshmërisë së vonshme ndaj alergeneve të kontaktit – arna alergjenësh aplikohen në lëkurën e shpinës dhe testi lexohet pas 48 dhe 72 orësh.

Edhe pse ajo ka dhjetë vjet që përdor të njëjtën ngjyrë flokësh, Gemma, e cila kapërceu COVID-19, pati një reagim të fortë ndaj të ashtuquajturës test patch. Nga salloni i saj i flokëve, ata thonë se katër klientë tashmë kanë pasur të njëjtin problem që kur filluan të kryejnë teste alergjie.

Testimi në atë sallon filloi kur ata dëgjuan për aplikime të shumta nga sallonet e tjera. “Një ditë pas testit, ndjeva që lëkura pas veshit tim digjej, dhe me kalimin e kohës, gjërat vetëm u përkeqësuan…Unë fjalë për fjalë humba shtresat e lëkurës”, tha Gemma.

“Ky nuk është një incident i izoluar dhe kjo është arsyeja pse testimi në sallonin tim është i detyrueshëm”, thotë floktarja e Gemma Stacey Klein.