in

Quhet “Lulja e Murrizit”, gjendet me shumice ne vendin tone dhe kuron ze.mren tuaj

Murrizi, shumë i njohur në vendin tonë, nuk është vetëm një shkurre, që shërben si ushqim për kafshët, por edhe një bimë e pasur me substanca, të cilat në mjekësinë popullore ndihmojnë në parandalimin dhe lehtësimin e shumë së.mun.djeve. Murrizi ka veti të rralla dhe ndihmon në lehtësimin e sëm.un.dj.eve të shumta, që prek organin më të rëndësishëm të trupit, ze.m.rën. Bima është e pasur me lëndë vepruese. Përmban substanca flavonike, adeninë, adenosinë, guaninë, aminopurinë, krategalaktone dhe derivate tritepenilë.

Sëm.un.djet

Janë pikërisht acidet tritepenilë, që ndihmojnë në zgjerimin e arterieve në përgjithësi dhe arterieve konore në veçanti. Janë pikërisht këto arterie, që bëjnë të mundur furnizimin e muskulit të ze.m.rës me gj.ak , duke fuqizuar dhe muskulaturën e ze.m.rës.

Me rezultate të mira mjekuese ato përdoren në format e lehta të pamjaftueshmërisë së koronorëve, në ç’rregullimet, që vijnë nga mosfurnizimi i mirë i trurit me gj.a.k si dhe në së.mu.nd.jet e ze.m.rës pas sëm.un.dj.eve infektive.

Aminopurina është një nga substancat e rëndësishme, që ndihmon në rregullimin e qarkullimit të gja.k.ut. Duke u mbështetur në vetitë shumë të rëndësishme të bimës, çaji i përftuar prej saj përdoret si mjet për fuqizimin e ze.m.rës së dobësuar nga shqetësimet me prejardhje nervore.

Çaji ndihmon edhe kur të së.mu.rët ndiejnë dhi.m.bje të ze.m.rës. Në këto raste këshillohet që, përveç pirjes së çajit, i së.m.uri duhet të drejtohet patjetër për vizitë te mjeku përkatës. Rezultate të shkëlqyera jep ky çaj edhe për të normalizuar go.dit.jet e forta, që pë.s.on ky organ.

Në këto raste këshillohet pirja e menjëhershme e çajit për të shmangur pasojat e mëvonshme të mundshme. Gjithashtu, çaji i përftuar nga zierja e luleve dhe frutit të grimcuar të murrizit, shërben në rastet e presionit të ngritur të gj.ak.ut, pra kur të së.mu.rët vuajnë nga hipertensioni. Gjethet e reja dhe të thara pihen bashkë me duhanin ose zihen në formë çaji dhe përdoren kundër arteriosklerozës.

Një tjetër ndihmesë jep kjo bimë te njerëzit, që kanë vështirësi në frymëmarrje. Pirja e çajit të ëmbëlsuar me mjaltë do të sillte përmirësim të menjëhershëm të shëndetit.

Për të gjithë ata që vu.ajnë nga pagjumësia natën, është vërtetuar se pirja e çajit të murrizit është ndër çajrat, që rikthen në mënyrë të menjëhershme gjumin e humbur. Një gotë me lëngun e bimës përpara se të shtriheni do të japë rezultate pozitive.

Çaji

Për përgatitjen e çajit nevojiten dy lugë me lulet dhe frutet e grimcuara të bimës çudibërëse të murrizit. Kjo masë hidhet në një enë, së cilës i shtohet një filxhan çaji me ujë shumë të nxehtë.

Ena mbulohet dhe lihet në qetësi deri sa të ftohet. Më pas përmbajtja kullohet dhe lëngu i përftuar ëmbëlsohet sipas dëshirës. Çaji këshillohet të pihet 2 deri 3 herë në ditë. Për kurimin e sëmundjeve kjo bimë mund të përdoret edhe në formë tinkure, për përgatitjen e së cilës nevojiten 20 gramë lule ose frute të grimcuara të bimës.

Kjo masë hidhet në shishe, të cilës i shtohet 100 gramë alkool 60 gradë. Lihet në qetësi për 10 ditë, më pas kullohet. Në një gotë me ujë hidhen deri 25 pika dhe pihet 3 herë në ditë.

Tinkura rregullon të rrahurat zemrës dhe lehtëson gjumin. Bima e tharë duhet të ruhet në vende të ajrosura, të freskëta, pa lagështirë. Ajo mund t’i ruajë aftësitë e saj kurative deri në 18 muaj pas mbledhjes së saj dhe ju lutemi mos harroni te na ndihmoni te mirmbajme faqen vetem duke shtypur(mbi foton ose mbi videon) qe ndodhet me poshte . Faleminderit per mirkuptimin SHQIPE .

Loading...

What do you think?

Written by portalifiks

Te gjithe kemi dh.imbje thembrash, por ja si ta largoni ate me nje perberes qe e keni ne shtepi

Isa Mustafa deklarohet të shtunën rreth përmbajtjes së listës zgjedhore të LDK-së