India, gati për uljen historike në polin jugor të Hënës

India shpreson të shkruajë historinë duke u bërë kombi i parë që zbarkon pranë polit jugor të Hënës.

Një nga qëllimet kryesore të misionit është gjuetia për akull me bazë uji, për të cilin shkencëtarët thonë se mund të mbështesë banimin njerëzor në Hënë në të ardhmen.

Nëse Chandrayaan-3 është i suksesshëm, India do të jetë vetëm vendi i katërt që ka arritur një ulje në Hënë.

Përpjekja e Indisë vjen vetëm disa ditë pasi avioni rus Luna-25 u rrëzua ndërsa përpiqej të ulej në të njëjtin rajon.

Sipërfaqja që mbetet në hije të përhershme atje është e madhe dhe shkencëtarët thonë se kjo do të thotë se ekziston mundësia e ujit në këto zona.

SHBA, ish-Bashkimi Sovjetik dhe Kina kanë arritur të gjitha një ulje të butë pranë ekuatorit të Hënës – por asnjëra nuk ka udhëhequr misione të suksesshme në polin e saj jugor.

Përpjekja e Indisë për të ulur misionin e saj Chandrayaan-2 pranë polit jugor në vitin 2019 ishte e pasuksesshme – ai u përplas në sipërfaqen hënore.

Pra, të gjithë sytë janë tani tek Chandrayaan-3 – misioni i tij i tretë në Hënën pak të eksploruar.

Zbarkimi do të tentojë uljen në orën 18:04 me kohën lokale të mërkurën, me zbritjen e planifikuar të fillojë në orën 17:45 me orën e Indisë nga lartësia aktuale prej 25 km .

Shkencëtarët thonë se minutat në vijim do të jenë më të rëndësishmet pasi anija do të përpiqet të arrijë në një zonë që është “shumë e pabarabartë, plot me kratere dhe gurë”, me disa që parashikojnë se do të jetë “15 minuta terror”.

Related Articles

Back to top button