Kardiologët tregojnë llojin e bukës që duhet të hani

Një kirurg i zemrës thotë se shumica e bukës që konsumojmë çdo ditë, në fakt nuk është e mirë për ne – dhe ka vetëm një lloj që duhet të hahet.

Në librin e tij të ri, Paradoksi i Bimëve, kardiologu Steven Gundry këshillon të qëndroni larg ‘lectinave’. Ndërsa shumë njerëz nuk përdorin bukë me gluten nga frika e fryrjes dhe inflamacionit, Gundry thotë se gluteni është vetëm një varietet lectinave – një proteinë toksike, me bazë bimore e cila gjendet në grurë dhe gjithashtu në shumë produkte pa gluten.

Ai thotë se sapo lektinat, të cilat gjenden edhe në shumë fruta dhe perime, preken “ato nxisin një lloj lufte kimike në trupin tonë”, të cilat mund të shkaktojnë reaksione inflamatore që çojnë në shtimin e peshës dhe në kushte të tjera shëndetësore.

Pra, duket se një nga varietetet e vetme të bukës e cila nuk përmban lectinat është një markë e quajtur ‘Barely Bread’. Gwin në librin e tij vë në dukje se kjo bukë nuk përmban kokrra, gjë që i përshtatet kështu me studimin e tij pa lectinë. Barely Bread përmban një përzierje me bajames, fara dhe lule të kokosit dhe absolutisht asnjë drithëre.

Një studim i kohëve të fundit në të vërtetë sugjeroi që produktet gluten free pra pa gluten mund të çojnë në obezitet pasi ato kanë tendencë të përmbajnë një sasi shumë më të lartë të energjisë, duke përfshirë më shumë acide yndyrore dhe lipide sesa homologët e tyre të glutenit.

Një tjetër studim i kohëve të fundit sugjeroi që njerëzit që ndjekin një dietë gluten-free që nuk vuajnë nga sëmundje coealiac – një gjendje ku gluteni shkakton që zorrët të fryhet dhe të jenë të paaftë për të absorbuar vlerat ushqyese – në fakt mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi për shëndetin e tyre.

Studiuesit gjetën që konsumimi i glutenit nuk duket të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe ata që ndjekin pa dijeninë e dietës mund të kufizojnë marrjen e tyre të drithërave që “mund të shoqërohen me rezultate kardiovaskulare negative”.

Pure Wow testoi Bukën Barely dhe konfirmoi se “përmbajtja e saj nuk është tamam si buka e vërtetë” dhe e përshkruan atë si “bukë reje” për shkak të cilësisë së saj në dukje si e ajrosur. Në të vërtetë, ai këshillon se mënyra më e mirë për ta shijuar atë është ta thekni në të dy anët dhe ta lyeni me avokado sipër dhe kështu mezi do të dalloni ndryshimin”.