Kur të mësoni ç’i bëjnë arrat trurit, nuk do i ndani nga tryeza

Arrat janë aleatë të vlefshëm të shëndetit tonë mendor dhe i mbajnë sim.ptomat e dep.resionit larg. Kjo u demonstrua nga një ekip kërkimor i Shkollës së Mjekësisë “David Geffen” të Universitetit të Kalifornisë, Los Anxhelos.

Loading poll ...

Shkencëtarët, të koordinuar nga Profesor Leonore Arab, profesor në Departamentin e Kimisë Biologjike të Universitetit Amerikan, erdhën në këtë përfundim pas analizimit të të dhënave ushqimore të 26 mijë njerëzve.

Hulumtimi

Meqë disa studime të mëparshme kishin zbuluar një lidhje pozitive mes dietës së Mesdheut (që përfshin konsumin e frutave të thata) dhe dep.resionit, arabët vendosën të hetojnë drejtpërdrejt efektet e arrave, që tashmë konsiderohen si një shërim i vërtetë për shëndetin e sistemit ka.rdiovaskular dhe e funksioneve konjuktive.

Për këtë ata i paraqitën pjesëmarrësve një pyetësor të caktuar ushqimor (duke iu referuar vetëm konsumit 1 ose 2 ditë) dhe vlerësuan sim.ptomat e tyre dep.resive gjatë dy javëve të kaluara.

Ndër faktorët e ekzaminuar  gjatë mungesës së konsumit të arrave, ishin mungesa e interesit për të bërë gjëra; vështirësi për të fjetur ose përgjumje; lodhje; ndjenja më pak energjike; vështirësia në përqendrim; duke folur “jo normalisht”, e të tjerët. Rezultatet e Depresionit u arritën përmes një pyetësori standard të quajtur NANHES (Anketa Kombëtare e Shëndetit dhe Ekzaminimit të Ushqyerjes).

Statistikat

Duke vlerësuar të gjitha të dhënat u bë e qartë se ata që hanin arra – konsum mesatar 24 gram në ditë – kishin rezultate shumë më të ulët të dep.resionit sesa të tjerët, pavarësisht nga parametrat me ndikim të tillë si të ardhurat, mosha, gjinia, raca, alk.ooli, indeksi i masës trupore (BMI – indeksi i masës trupore) dhe më shumë.

Çuditërisht, efekti “mbrojtës” kundër sim.ptomave të dep.resionit u gjet më i fortë tek gratë (32 përqind kundrejt 21 përqind tek meshkujt), të cilët në përgjithësi kanë më shumë gjasa të përjetojnë dep.resion dhe të konsumojnë med.ikamente antid.epresive.

Studimi duhet të thellohet

Edhe pse  u pa një marrëdhënie pozitive mes të konsumit të arrës dhe dep.resionit, duhet të kihet parasysh se është një studim i ‘thjeshtë’ i shoqatës, pa marrëdhënie shkak-pasojë. Për këtë arsye rezultatet duhet të konfirmohen nga hetimet e mëtejshme më të hollësishme.

Detajet e hulumtimit janë botuar në revistën shkencore të specializuar, ‘Nutrients’, ju lutemi mos harroni te na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .