Lajm i mirë nga Zvicra, shqiptarët pa dokumenta mund marrin leje qëndrimi

Rreth 3,500 emigrantë pa dokumente që jetojnë në Gjenevë pritet të marrin lejen nën skemën “Papirus” të nisur në 2015, thanë zyrtarët të hënën. Afati i fundit për paraqitjen e aplikacioneve në kuadër të projektit dyvjeçar përfundoi dhjetorin e kaluar.

Loading poll ...

Skema e Papirusit për të rregulluar situatën e emigrantëve të papunë afatgjatë në Gjenevë filloi zyrtarisht më 20 shkurt 2017, përpara një faze testimi që filloi në 2015. Që atëherë, 1,846 emigrantë të paligjshëm në Gjenevë kanë marrë një leje qëndrimi B: 365 familje, të përbërë nga 566 prindër dhe 610 fëmijë, 14 çifte pa fëmijë dhe 642 persona të vetëm.

Gjithashtu edhe 1.757 dosje individuale të paraqitura para afatit përfundimtar të 31 dhjetorit 2018 janë në shqyrtim.

Rreth 76,000 imigrantë të paligjshëm besohet të jetojnë në Zvicër. Nga këta, kantoni i Gjenevës është shtëpia e 13,000 banorëve, përcjell tutje albinfo.ch. Autoritetet e Gjenevës kanë shtyrë punëdhënësit që të jenë në përputhje me ligjin dhe të deklarojnë stafin e tyre. Kontrollet plotësuese janë kryer ndërmjet punëdhënësve.

Njerëzit që aplikonin për të marrë lejen, duhej të plotësonin kritere të rrepta. Për familjet me fëmijë, një anëtar i familjes duhej të dëshmonte se ata kishin jetuar në Gjenevë për të paktën pesë vjet vazhdimisht. Për njerëzit pa fëmijë, kërkesa ishte dhjetë vjet.

Aplikantët gjithashtu duhet të jenë financiarisht të pavarur, të deklarojnë të gjithë punësimin aktual, të jenë të lirë nga borxhet apo procedurat ligjore dhe të demonstrojnë aftësitë bazë të gjuhës franceze .Ju lutemi na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .