Misteret, çka nuk dimë ende për koronavirusin

Virusi ka qenë në të gjithë botën për rreth 180 ditë, duke na mbyllur të gjithëve dhe duke mbyllur miliona vende pune – si dhe duke lënë gjurmë të mëdha të vdekjeve.

Në të vërtetë, shkruan GulfNeës, përcjell
Telegrafi, ai nuk shpërtheu me një “Big Bang” masiv, viral. Përkundrazi, ishte
si një horror në mënyrë të ngadaltë, me një fillim mjaft të qetë dhe të
bezdisshëm.

Në varësi të kush ishte “pacienti zero” dhe se
si personi në të vërtetë u infektua dhe filloi përhapjen e virusit, afati kohor
i shfaqjes së virusit mund të ndryshojë.

Nuk ka përgjigje, thjesht pyetje

Gjysmë viti më vonë, pyetje të shumta sillen
në kokat e të gjithëve ndërsa dalin nga bllokimi.

Shkencëtarët, duke pasur parasysh kohën e
kufizuar të SARS-CoV-2 në të gjithë globin, nuk kanë përgjigje të gatshme për
ato pyetje.

Ka vetëm shpresë se një vaksinë, të paktën nga
njëra prej kompanive që kanë filluar testimin e tyre, mund të jetë e gatshme që
në tetor.

Po sikur të duhet më shumë kohë? Po sikur
askush të mos besojë në efikasitetin e saj, procesin e provës, apo edhe
prodhuesin?

Po sikur kjo “vuajtje” e sotme të largohet në
mënyrë misterioze, siç bëri “binjaku” SARS-CoV-1?

Gjithsesi, kompleksiteti dhe pasiguria janë
tiparet përcaktuese të këtij virusi.

Kush ishte “pacienti zero”?

Kjo pyetje mund të zgjasë për një kohë të gjatë,
mbase përgjithmonë, dhe mund të mos merr kurrë një përgjigje të duhur.

Kishte raporte që rasti i parë i dyshuar ishte
diagnostikuar më 1 dhjetor 2019 në Ëuhan, Kinë.

Pra, nga konkluzioni, duke pasur parasysh
mesataren e virusit për periudhën e inkubacionit pesë-ditor, i njohur tashmë
për shkencën, infeksioni ndodhi disa ditë më parë, në nëntor.

Dhe kishte pasur ngatërresa nga zyrtarët
vendas kinezë në qytetin Ëuhan në mënyrën se si ata merreshin me klinikët
kinezë, mjekët që dhanë alarmin për një “pneumoni atipike” që ata kanë parë në
një numër në rritje të pacientëve në dhjetor.

Kinezët kanë pranuar, megjithëse me vonesë,
“mangësitë” e tyre në trajtimin e kapitullit të mëparshëm të kësaj pandemie,
duke penalizuar zyrtarët disa zyrtarë dhe përshëndetën Dr. Li Ëenliang,
alarmues që vdiq nga COVID-19, si një hero.

Informacioni ngriti spekulime dhe teori
konspirative – në lidhje me një sulm të supozuar “me armë biologjike” ose një
lëshim të paqëllimshëm të virusit nga një laborator i sigurisë së lartë në Ëuhan.

Presidenti amerikan Donal Trump ka lëshuar një
numër akuzash kundër OBSH, duke ndërprerë marrëdhëniet e Amerikës me trupin
botëror, pasi e akuzoi atë si një “kukull” të Kinës.

Disa shkencëtarë, nga ana tjetër, tregojnë
dëshmi se ai ka një origjinë natyrore, sesa i krijuar nga njeriu.

Ndërsa “përplasjet” vazhdojnë rreth kësaj,
shkencëtarët kanë vazhduar tejkalimin për të bërë kërkime në të gjithë botën
dhe të kenë një kontroll më të mirë të pandemisë, përcjell Telegrafi.

Pavarësisht nga studimet e mëdha të bëra në
gjashtë muajt e fundit të botuar në The Lancet, Shoqata Mjekësore Kineze, Jama,
CDC, Science, NEJM dhe PLOS, njohuritë shkencore në lidhje me këtë patogjen
mbeten tepër të mangëta.

Misteri

Shkencëtarët përballen me pyetjet kryesore.
Për disa, ky coronavirus i ri është krejt ndryshe nga çdo tjetër i njohur ose
parë më parë: SARS-CoV-2 sillet si gripi në drejtim të lehtësisë së
transmetimit (dhe duke shkaktuar një lloj vdekjeprurës të pneumonisë në raste
të rënda), ndërsa “përhapet i heshtur” dhe mund të kalojë edhe kur ato janë
“asimptomatike”.

Sidoqoftë, për sa i përket strukturës,
origjinës në lakuriq dhe simptomave të përgjithshme, është i ngjashëm me
coronaviruset e tjerë, të njohur më parë, sikurse SARS-CoV-1 dhe MERS.

Ajo që shton pasigurinë ishin udhëzimet
ndonjëherë konfliktuale dhe prononcimet publike të lëshuara nga OBSH për
sëmundjen.

Për shembull, më 2 prill 2020, zyrtarët e
OBSH-së thanë se nuk ka nevojë që njerëzit e shëndetshëm të veshin maska.

CDC gjithashtu kishte nxjerrë udhëzime ku
thuhej që maskat duhet të vishen vetëm nga ata që janë me të vërtetë të sëmurë
dhe shfaqin simptoma (kollë, ftohje dhe dhimbje të fytit) ose nga stafi i
spitalit që janë të ekspozuar ndaj një shkalle të lartë infeksioni.

Por më vonë, si OBSH, po ashtu edhe CDC
“rivlerësuan” udhëzimet, veçanërisht kur u shfaqën të dhëna se mikro-grimcat
mund të qëndrojnë më gjatë në ajër nga sa mendohej më parë, përcjell Telegrafi.

Të panjohurat

Gjatë gjashtë muajve të fundit, dihet shumë
për virusin. Por edhe shumë pyetje mbeten pa përgjigje.

Mund të duhet ca kohë që shkencëtarët të
zbulojnë misteret e tij. Dhe do të ndihmonte shumë nëse pyetjet e mëposhtme do
të merrnin përgjigje:

Kush ishte ‘pacienti zero’? Kur dhe si filloi
në të vërtetë COVID-19?

Pse disa njerëz sëmuren më shumë se të tjerët?

Pse fëmijët duket se janë më pak të ndjeshëm
ndaj COVID-19?

Çfarë roli luajnë fëmijët në përhapjen e
virusit?

Çfarë “sasie” duhet t’ju prek virusi, për t’ju
bërë të sëmurë?

Për ata që shërohen, sa do të zgjaste
imuniteti i tyre?

Çfarë shkakton një reagim imunitar të
mbingarkuar në disa pacientë, që ndonjëherë çojnë në vdekje?

Cila është llogaritja e vërtetë e njerëzve që
u infektuan – për të njohur faktin aktual të niveleve të fatalitetit dhe
infeksionit?

Cila është përqindja reale e atyre që kontraktojnë
që virusin nuk kanë simptoma (asimptomatikë) dhe të ashtuquajturit “shpërndarës
të heshtur”?

Cilat politika duhet të zbatohen me punëtorët
shtatzënë thelbësorë?

Sa gjatë duhet të vishni maska si masa
paraprake?

Si mund të punojë bota së bashku për t’iu
përgjigjur më mirë shpërthimit të ardhshëm të mundshëm?

Çfarë duhet të bëhet për të parandaluar
“ikjen” e viruseve nga laboratorët?

Cila është mënyra më e mirë për të harmonizuar
mbikëqyrjen ndërkombëtare të viruseve që shfaqen me potencial pandemik?