Mjekët japin Al’armin: Fle me celular afër shtratit? Atëherë duhet ta lexosh urgjent këtë

Në botën e sotme të ndërlidhur, pothuajse të gjithë ne kemi një celular ose smartphone. Shumë prej nesh thjesht nuk mund të imagjinojnë jetën pa telefonat tanë, dhe në shumë mënyra, ne jemi bërë të varur prej tyre.

Loading poll ...

Në fund të fundit, jo vetëm që i telefonojmë njerëzit ose u dërgojmë mesazhe me tekst, i përdorim ato për të luajtur lojëra, për të dëgjuar muzikë dhe për të lexuar lajme. Ne përdorim smartphone kudo, dhe në një sondazh të fundit, 60% e të anketuarve pranojnë të përdorin telefonin e tyre në tualet.

Por për aq kohë sa shpenzojmë duke përdorur telefonat tanë, jo shumë prej nesh janë të shqetësuar për efektet shëndetësore të telefonave celularë. Pra, është mirë të kaloni ca kohë për të shqyrtuar hulumtimet më të fundit mbi efektet e rrezatimit të celularit.

Rritja e shpejtë e përdorimit të telefonave celularë ka shkaktuar shqetësim. Disa njerëz argumentojnë se telefonat celularë nuk paraqesin rrezik, ndërsa të tjerë argumentojnë se shqetësimet rreth rreziqeve afatgjata shëndetësore justifikohen shkencërisht. Kohët e fundit, është bërë një hulumtim i ri mbi rrezatimin e celularit, duke përfshirë një studim nga Finlanda. Atje, studiuesit zbuluan se fusha elektromagnetike e telefonave celularë prek konsumin e glukozës në tru pas vetëm 33 minutave. Dhe kjo ndikon në disa nga funksionet tona kognitive më themelore: Kujtesën tonë, aftësinë tonë për t’u përqendruar dhe aftësinë tonë për të mësuar gjëra të reja.

Është e rëndësishme të theksohet se studiuesit kanë dështuar të krijojnë ndonjë lidhje midis përdorimit të shpeshtë të telefonave celularë dhe efekteve afatgjata shëndetësore siç janë tumoret e trurit. Hulumtuesit në Institutin e Shkencës Weizmann gjithashtu shqyrtuan efektet e mundshme të dëmshme të telefonave celularë.

Studimi i tyre tregon se përdorimi i telefonave celularë të caktuar për një minimum prej 15 minutash mund të shkaktojë ndryshime në qelizat e trurit. Studimet sugjerojnë se përdorimi i telefonit rrit rrezikun e një lloj tumori të trurit të quajtur glioma, si dhe kanceri i nervit auditiv.

Por, sipas shkencëtarit suedez Jimmy Estenberg, duhet të jemi të vetëdijshëm për një gjë:

“Nuk ka dëshmi për të mbështetur rritjen e rrezikut të statistikave të kancerit. Në të kundërt, trendi në incidencën e këtyre kancereve ka mbetur kryesisht i pandryshuar që nga vitet ’70, shumë kohë para se të arrinim në një përdorim të gjerë të telefonave celularë”.

Ju mund të zvogëloni efektet potencialisht të dëmshme të rrezatimit të celularit duke ndjekur gjashtë masat e sigurisë në vijim:

Përpiquni të flisni sa më shkurt që të jetë e mundur.
Vendosni telefonin tuaj në regjimin e aeroplanit kur nuk e përdorni atë.
Sa më afër të rrini në telefon, aq më shumë energji ju absorboni.
Mos fli afër një telefoni të ndezur. Fuqia e valës së radios zvogëlohet me shpejtësi kur largoheni. Ju lutemi na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .