“Mos e Bëj Vetë Këtë Gabim!”/ 6 Ushqimet që Kurrsesi Nuk Duhet t’i Lani Para Gatimit..

Nëse mendoni se jeni duke larguar bakteret duke i larë këto produkte ushqimore, mendojeni përsëri kur të shkoni në fund të artikullit…

Loading poll ...

Pula dhe peshku

Zakonisht e lani pulën në lavaman para se ta gatuani atë? Nëse po, mund të jetë koha për ta lënë këtë zakon. Jo vetëm që nuk eliminon ndonjë bakter ose patogjen nga ushqimi juaj, por mund të rrisë rrezikun e ndotjes.

“Duke e larë pulën e pabërë në lavaman, ka të ngjarë të përhapen baktere në të gjithë kuzhinën tuaj, duke përfshirë sipërfaqe të pastra si gjoksi i pulës, kjo ndodh përmes spërkatjes dhe lagies me ujë”, thotë Eric Sieden, drejtor i shërbimeve ushqimore për Glen Cove, Plainview dhe Spitaleve Syosset në Nju Jork.

E vetmja mënyrë efektive për të hequr qafe bakteret është gatimi, dhe rregulli gjithmonë qëndron për peshkun e papërpunuar dhe mishrat të tjerë. 

Mishi i kuq 

Së bashku me të qenit po aq e rrezikshme sa larja e pulës, në aspektin e përhapjes së baktereve, ju jeni duke i shtuar të këqija mishit kur e lani atë.

“Lagështia e shtuar gjatë larjes do të krijojë avull që gjithashtu do të ndikojë në shije”, paralajmëron Sieden.

Pra, nëse kërkoni atë pastrimin perfekt, mbajeni ujin larg. Nëse thjesht nuk mund ta zmbrapsni zakonin e larjes së brinjëve, copëtojeni atë me një peshqir letre para gatimit për të hequr qafe lagështinë e tepërt dhe gjithmonë pastroni lavamanin tuaj dhe sipërfaqet e afërta pas kësaj.

Nëse planifikoni marinimin e mishit, siç e këshillon USDA, mbajeni në frigorifer dhe gjithmonë kujdesuni për të parandaluar kontaminimin e lëngut në të cilin ishte mishi. 

Produktet e lara dhe sallata

 Nëse është e shënuar në pako si e larë ose e larë trefish, nuk ka nevojë të lahet përsëri. Ruaje ujin dhe kohën tënde! Përveç kësaj, keni më shumë kohë për të kursyer duke përgatitur ushqime të tjera ose në sipërfaqe ku ushqimet e tjera rrisin rrezikun e kontaminimit, kështu që anashkaloni lavamanin dhe hidhini ato menjëherë në sallatë ose në furrë.

Kërpudha

Ashtu si mishi, kërpudhat në të vërtetë mund të ndryshojnë në aspektin e shijes dhe konsistencës nëse ato janë në kontakt me ujin për një kohë të gjatë, sipas Bon Appetit.

Kjo nuk i bën ato të rrezikshme, përveçse nëse sipërfaqet që po pastrohen në ose afër janë të kontaminuara, sipas Siedenit, “shumica e shefave do t’iu tregojnë se kurrë nuk duhet t’i zhytni në ujë apo lani kërpudhat për t’i pastruar, por t’i fshini ato me një peshqir, apo letër të lagur pasi ato thithin ujin si një sfungjer.

“Kërpudhat janë jashtëzakonisht absorbuese, kështu që mbanjini ato larg së bērit të qullëta dhe ngjitëse nga gjella juaj, duke përdorur një dorë të lehtë në larje të tyre, siç këshillon Sieden.

Vezët

 Ndonëse nuk është shumë e zakonshme, disa njerëz mund ta praktikojnë të lajnë vezët e tyre para se t’i gatuajnë ato. Në fund të fundit, ato dalin nga pulat, duke rënë mbi kush e di se çfarë dyshemeje apo sipërfaqeje.

Por ju nuk duhet të shqetësoheni; Të gjitha vezët e shitura në treg janë pastruara me sapun dhe ujë të nxehtë, dhe kështu që lëvozhgat janë, në pjesën më të madhe, pastërtisht të përkryera.

Gjithmonë duhet të siguroheni që t’i gatuani vezët derisa e bardha e tyre të jetë e qëndrueshme për të parandaluar helmimin nga salmonela ose baktere të tjera që mund të jenë brenda lëvozhgës.

Makaronat

Makarona rrallë ndonjëherë do t’ju bëjnë të sëmurë, por ka një arsye tjetër përse kurrë nuk duhet të shpëlahen.

Shumë njerëz shpëlajnë makaronat e tyre pasi i kullojnë ato, gjë që është një gabim i madh nëse doni të keni pjatën më të mirë të mundshme. Shpëlarja e makaronave shërben vetëm për të shpëlarë niseshten jashtë saj, duke e bërë më të vështirë për t’u ngjitur me salcat.

Megjithatë, kokrra si orizi ose kuinoa duhet të lihen në ujë vetëm para se të filloni të gatuani, për të marrë shijen dhe qëndrueshmërinë e duhur. Ju lutemi na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .