Nga kapsllëku e deri tek ulja e kolesterolit : Zbulimi i fundit për kajsitë që na la të gjithëve pa fjalë

Kajsia është një frut tipik veror i pemës së kajsisë ose Prunus Armeniaca, që i përket specieve Rosaceae. Pema e kajsisë e ka origjinën në Azi dhe është përhapur në Evropë nga Romakët pas push timit të Armenisë, nga e cila vjen dhe ëmërtimi shkencor i pemës.

Eshtë një bimë mjaft rezistente, duke arritur madje 10 metra lartësi. Rritet në zona me klimë të butë dhe lulëzon në pranverë, ndërsa pjekja e frutave, në varësi të specieve, ndodh midis qershorit dhe fundit të korrikut.

Në realitet, varieteti Pindos është korrur tashmë midis fundit të majit dhe fillimit të qershorit, ndërsa shumica piqen në qershor dhe korrik. Kajsia ka një formë ovale, me madhësi dhe ngjyra të ndryshme. Karakterizohet nga një lëkurë prej kadifeje që mund të shkojë nga e arta në të kuqe.

Kajsia: kalori dhe vlera ushqyese

Kajsia ka indeks të ulët glicemik. Ato gjithashtu kanë një sasi të mirë të fibrave, të cilat parandalojnë kapsllëkun pasi përshpejtonë lëvizjen e zorrëve, japin një ndjenjë më të madhe të ngopjes, të dobishme në njerëzit me mbipeshë dhe ndihmojnë në uljen e sheqerit në gj. ak dhe kolesterolit.

Le të hedhim një vështrim në vlerat ushqyese të kajsive dhe karakteristikat e elementeve më të përfaqësuar.

Kajsia: Karakteristikat ushqyese

Kajsitë janë të pasura me minerale, veçanërisht kalium dhe beta-karoten i cili është pararendësi i Vitaminës A. Sasia e Vitaminës C dhe Vitamina E është gjithashtu e mirë.

Kajsitë kanë shumë substanca antioksiduese, përveç vitaminave të përmendura tashmë , të tilla si luteina dhe zeaxanthina, por edhe kuercetinën.

Kaliumi: kajsitë kanë një përmbajtje të mirë të kaliumit. Ky mineral rregullon presionin e gja. kut, duke e ulur atë, pasi favorizon ele. minimin e lëngjeve të tepërta, rrjedhimisht duke lu. ftuar edhe mbajtjen e ujit. Rregullon gjithashtu rrahjet e zemrës.

Beta-karoteni: është një pigment natyral që shkakton ngjyrosjen e verdhë-portokall të frutave dhe perimeve, siç janë kajsitë. Në organizmin tonë ai shndërrohet në Vitaminë A.

Vitamina A është thelbësore për ruajtjen e funksionit të syve, përfshirë shikimin e natës, dhe për rritjen dhe diferencimin e qelizave. Beta-carotenet ka një aktivitet të fortë antioksidant, duke kundërshtuar radikalët e lira përgjegjëse për plakjen qelizore dhe kan. ce rin.

Vitamina C: kjo vitaminë është një antioksidant i fuqishëm dhe forcon sistemin imunitar, duke luftuar të ftohtin dhe gripin. Eshtë thelbësore për sintezën e kolagjenit dhe promovon thithjen e hekurit, duke lu. ftuar aneminë.

Vitamina E: përveç që është një antioksidant, kjo vitaminë stimulon sistemin imunitar, parandalon sëm. undjet kardiovaskulare, diabetin dhe tum. oret, do t’iu luteshim te na ndihmonit te mirmbajme faqen vetem duke shtypur(mbi foton ose mbi videon) qe ndodhet me poshte . Faleminderit per mirkuptimin SHQIPE .