“Nuk t’i thotë Askush!”/ 9 Këshilla për të Shmangur Shurdhimin dhe Përmirësuar Dëgjimin

Pothuajse të gjithë gjatë jetës së tyre si të rritur e kuptojnë se me kalimin e kohës fillojnë më shpesh të ngrenë volumin më lart kur dëgjojnë diçka ose kanë vështirësi për të dëgjuar dhe u kërkojnë atyre që janë përreth tyre të fillojnë të flasin me zë më të lartë.

Loading poll ...

Ka 2 dukuri të zakonshme që çojnë në humbjen e dëgjimit të tyre gjatë kohës: mosha dhe zhurma.

Ndërsa rriteni, qelizat e vogla në veshin tuaj të brendshëm fillojnë të prishen dhe nuk janë në gjendje të marrin vibrime të caktuara të tingujve, ashtu si edhe më parë. Përveç kësaj, zhurma e tepruar mund të dëmtojë qelizat brenda veshëve që çojnë në humbjen e dëgjimit të parakohshëm.

Lajm i mirë është se ka shumë gjëra që mund të bëni për të shmangur humbjen e dëgjimit nga zhurmat dhe për të ruajtur dëgjimin nga përkeqësimi.

1. Shmangni zhurmat e forta

Mënyra më e mirë për të parandaluar dhe përmirësuar humbjen e dëgjimit është të qëndroni larg nga zhurmat e larta sa më shumë që të jetë e mundur.

Ju mund të pyesni: “Për sa shumë zhurmë bëhet fjalë?”. Për disa njerëz, fortësia e një zhurme mund të jetë subjektive, por ka shumë mënyra objektive për ta përshkruar atë në mënyrë që ta bëjë atë të kuptueshme për të gjithë.

Në përgjithësi, zhurma mund të jetë mjaft e fortë sa për të dëmtuar dëgjimin tuaj nëse:

– Duhet ta ngresh zërin për të folur me njerëz të tjerë ose për t’i dëgjuar njerëzit e tjerë.

– Ju e keni të vështirë të dëgjoni se çfarë thonë njerëzit përreth jush.

– Veshët tuaj janë dëmtuar.

– Ju keni një ndjesi mbytëse pas dëgjimit ose veshët tuaj fillojnë të kumbojnë.

E vetmja mënyrë për të matur nivelin e zhurmës është në decibel (dB). Sa më e lartë vlera, aq më e lartë është zhurma. Një tingull që matet mbi 85 dB mund të dëmtojë veshët, veçanërisht nëse jeni të ekspozuar ndaj tingullit për periudha të gjata kohore.

Për shembull:

– Dikush që pëshpërit = 30 dB

– 2 persona që po bashkëbisedojnë = 60 dB

– Trafiku = 80 dB – 85 dB

– Motori = 90 dB

– Dëgjimi i muzikës me zë të lartë përmes kufjeve = 100 dB

– Një avion që ngrihet = 120 dB

Me teknologjinë që ne kemi në dispozicion në çdo kohë, është shumë e lehtë për të matur nivelin e zhurmës. Ju mund të instaloni një aplikacion në smartphone-in tuaj, kalibrojeni atë në përputhje me rrethanat dhe merrni lexime të sakta rreth niveleve të ekspozimit ndaj zhurmës.

2. Jini të kujdesshëm gjatë dëgjimit të muzikës

Duke dëgjuar muzikë me zë të lartë në kufje mund të jetë një nga gjërat më të rrezikshme që mund të bëni për shëndetin tuaj të veshëve. Kjo ndodh sepse kur vini kufje, po përpiqeni të bllokoni të gjithë tingujt e jashtëm që ju bëjnë të keni volumin e muzikës në nivelin më të lartë.

Mos harroni se zvogëlimi i volumit të muzikës vetëm pak mund të bëjë një ndryshim të madh në shëndetin tuaj.

Për të ndihmuar në shmangien e dëmtimit të dëgjimit, merrini këto këshilla në konsideratë:

– Zgjidhni një palë kufje që anulojnë zhurmat në vend që të ngrini volumin për të bllokuar tingujt e jashtëm.

– Rregulloni volumin në pikën ku mund ta dëgjoni muzikën në mënyrë të qetë, por jo më të lartën.

– Mos dëgjoni muzikë në më shumë se 60% të volumit maksimal.

Mos përdorni kufje për më shumë se 1 orë në të njëjtën kohë. Mundohuni të bëni të paktën një pushim 10-minutësh kohë pas kohe për t’i lënë veshët tuaj qetë dhe për t’i mbrojtur ata nga infeksioni.

3. Mbrojini veshët tuaj gjatë eventeve të zhurmshme

Kur ne jemi të ekspozuar ndaj zhurmave të forta gjatë një periudhe të gjatë kohore ne gradualisht do të fillojmë të humbim dëgjimin pa e kuptuar atë. Kjo është për shkak se dëmtimi nga ekspozimi ndaj zhurmës është zakonisht gradual, kështu që do të jetë i padallueshëm derisa simptomat të bëhen më të theksuara.

Ekspozimi ndaj zhurmave të forta mund të shkaktojë tringëllimë në veshë (kumbime, gumëzhimë ose zhurmë në veshë ose kokë), gjë që mund të çojë në humbjen e dëgjimit në të dy veshët.

Është e rëndësishme t’i mbroni veshët nga zhurmat jashtëzakonisht të larta që mund të gjenden në koncerte, bare, klube nate, punë që bëhen në rrugë, koncerte, ngjarje sportive dhe të tjera.

Këto janë disa këshilla që duhet t’i merrni parasysh:

– Largohuni nga burimi i zhurmës së fortë.

– Bëni pushim nga zhurma çdo 15 minuta.

– Jepuni veshëve tuaj kohë rreth 18 orë që të rimarrin veten pasi të jenë ekspozuar ndaj zhurmës së tepruar.

– Merrni në konsideratë mbajtjen e tamponëve për veshët, që janë të ripërdorshme në mënyrë që të zvogëloni volumin e muzikës pa e shtrembëruar atë.

4. Shtojini disa ushtrime kardio në jetën tuaj

Përmirësoni dëgjimin me stërvitje!

Një studim i kohëve të fundit tregoi se me rritjen e nivelit të shëndetit kardiovaskular rritet niveli i ndjeshmërisë së dëgjimit. Ka një lidhje midis sistemit kardiovaskular dhe aftësisë funksionale të organeve dhe indeve në veshin e brendshëm.

Duke u ushtruar, ju përmirësoni qarkullimin e gjakut që lëviz në kocka dhe muskujt e veshëve tuaj. Kur qarkullimi i gjakut lehtësohet nëpërmjet stërvitjes, lëndët ushqyese si antioksidantët dhe proteinat mbrojtëse do të lëvizin në të gjithë sistemin tuaj dhe do të përmirësojnë dëgjimin tuaj.

Kur vendosni të ushtroheni në mënyrë që të parandaloni humbjen e dëgjimit, ju duhet të bëni lëvizje të mëdha të muskujve siç janë ecja, lëvizja me biçikletë dhe noti për të paktën 20-30 minuta në të njëjtën kohë, 5 ditë në javë.

Provoni edhe ushtrime aerobike!

Ato mund ta devijojnë rrjedhjen e gjakut nga pjesët më pak metabolike aktive të trupit (dmth. organet dhe indet e veshit të brendshëm) tek pjesët më aktive të trupit (p.sh. muskujt skeletorë të angazhuar në stërvitje).

5. Bëni ushtrime praktike që përmirësojnë dëgjimin tuaj

Truri i njeriut luan një rol shumë të rëndësishëm në përpunimin e informacionit të tingujve që veshët tanë marrin. Një studim i kohëve të fundit i bërë nga Universiteti i Pensilvanisë tregon se ka lidhje midis humbjes së dëgjimit dhe problemeve mendore si ankthi dhe depresioni.

Hulumtimi sugjeron që humbja e dëgjimit mund të çojë në atrofi të materieve gri në zonat auditive të trurit, veçanërisht tek të rriturit e moshuar. Prandaj, disa ushtrime të trurit si zgjidhja e enigmave dhe lojëra që luhen me zë mund të ndikojnë në rrjedhjen e lëngjeve të trurit.

Filloni të luani lojëra strategjike!

Lojërat strategjike, fjalëkryqet dhe stimuluesit e trurit sigurojnë një stërvitje të mirë mendore. Ato ndikojnë në aftësinë e trurit për të formuar dhe për t’u mbajtur mbi lidhjet kognitive. Provoni të luani letra, enigma, lojëra me fjalë / numra si Scrabble dhe Sudoku.

Praktikoni bashkëbisedimin në vende të zhurmshme duke i stimuluar ato mjedise në shtëpi!

Ju mund ta bëni lehtë këtë duke e vendosur radion ose televizorin në një volum normal, pastaj bisedoni me të tjerët në të njëjtën dhomë. Përqendrohuni në bisedë duke akorduar të gjitha tingujt e tjerë. Kjo do të ndihmojë që mendja juaj të përqendrohet më shumë në atë që është e rëndësishme dhe të trajnojë veshët tuaj për të harmonizuar tingujt e panevojshëm.

Praktikoni gjetjen e burimit të zërit!

Mbyllni sytë dhe pastaj pyesni dikë që të lëvizë në heshtje në pjesë të ndryshme të dhomësose shtëpisë dhe të bëjë zhurmë. Atëherë do të duhet të identifikoni drejtimin e zërit dhe lidhjen e tij me distancën.

Praktikoni njohjen e llojeve të ndryshme të tingujve!

Shkoni në një vend relativisht të qetë, mbyllni sytë dhe përpiquni të identifikoni të gjithë tingujt e ndryshëm në mjedisin tuaj. Përpiquni të kuptoni dhe identifikoni tingujt e ndryshëm që ju mund të dëgjoni, si ato afër dhe ato larg.

Sa më shumë që e ushtroni këtë stërvitje, aq më shumë tinguj do të jeni në gjendje të identifikoni.

6. Bëni yoga

Yoga është praktikuar gjerësisht për shumëllojshmërinë e saj të përfitimeve shëndetësore.Për fat të mirë, ka disa ushtrime yoga që mund të ndihmojnë edhe me dëgjimin tuaj!

Qëllimi kryesor i këtyre ushtrimeve të yoga-s është rritja e qarkullimit të gjakut në vesh dhe pastaj në trurin tuaj. Rritja e qarkullimit ndihmon në përmirësimin e funksioneve nervore dhe largon mbeturinat dhe toksinat.

Pozicionet e Yogas për t’u ushtruar mbi frymëmarrjen rrisin rrjedhën e oksigjenit në vesh.Përveç kësaj, shtrirja dhe relaksimi i muskujve i kryer gjatë yoga-s kanë një ndikim pozitiv në zemër, qarkullimin e gjakut dhe presionin e gjakut.

7. Ndryshoni dietën tuaj ushqimore

Përfshini ushqime në dietën tuaj që përmbajnë lëndë ushqyese të nevojshme për shëndet të mirë dhe funksionim normal të veshëve.

Sigurohuni që dieta juaj kanë nivel të ulët në yndyrën e ngopur të kafshëve dhe karbohidratet e rafinuara. Ushqimet e ngopura mund të zvogëlojnë furnizimin me gjak në veshë (për shkak të krijimit të kolesterolit) dhe pjesëve të tjera të trupit.

Përpiquni të hani peshk të ujërave të ftohta si salmoni, trofta dhe harengë, përfshini arroret, farërat dhe drithërat në rutinën tuaj të përditshme të të ngrënit dhe më e rëndësishmja, perimet dhe frutat e freskëta.

Përfshini shumë antioksidantë në sistemin tuaj!

Antioksidantët luftojnë procesin e plakjes në të gjithë trupin dhe neutralizojnë radikalet e oksigjenit që krijohen në trup dhe shkaktojnë dëme.

Merrni mjaftueshëm Vitaminën B3 + Vitaminën B6!

Vitamina B3, e njohur ndryshe si niacinë, nxit qarkullimin e gjakut në vesh dhe në të gjithë trupin duke shkaktuar që enët e vogla të gjakut të zgjerohen.

Përveç kësaj, vitamina B6, e njohur ndryshe si piridoksamina, nevojitet për funksionin e shëndetshëm të nervave.

Merrni mjaftueshëm Vitaminën B12 + Vitaminën B9!

Vitamina B12 dhe vitamina B9 (folati) luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin normal të trurit dhe sistemit nervor, si dhe në formimin e gjakut dhe ADN-së.

Mungesa e vitaminës B12 mund të lidhet me mosfunksionimin e dëgjimit lidhur me moshën, prandaj është e rëndësishme që të konsumoni nivelet adekuate të këtyre vitaminave nëpërmjet ushqimit ose suplementeve.

8. Mbajeni kanalin e jashtëm të veshit pastër

Ndonjëherë mbeturinat ose dylli mund të bllokojnë kanalin e veshit të jashtëm. Kjo është një shkak shumë i zakonshëm i humbjes së përçueshmërisë dëgjimore. Në përgjithësi, dylli ka veti mbrojtëse antibakteriale dhe është relativisht i shëndetshëm kur e keni në sasi të vogla.

Shumica e kohës kanalet e veshit janë vetë-pastruese, megjithatë, në disa raste ato bllokohen osedëmtohen, të cilat më pas mund të shkaktojnë humbje të pjesshme të dëgjimit.

Tamponët prej pambuku nuk janë aspak ideale për pastrimin e thellë të kanalit të veshit.Në të vërtetë është më mirë të merren parasysh metoda më të sigurta, si përdorimi i pikave të vajit mineral ose vaj për bebe në veshët e bllokuar.

Provoni të përdorni peroksid hidrogjeni! Pikat e peroksidit të hidrogjenit mund të përdoren për të pastruar veshët dhe për të shpërndarë në mënyrë të sigurt dyllin e veshit, megjithatë ato mund të shkaktojnë një ndjesi të butë djegie për disa minuta.

Përdorni një shiringë! Duke përdorur një shiringë, ju mund të shpërlani butësisht kanalin e veshit duke përdorur ujë ose një solucion të kripur. Kjo metodë zakonisht është më efektive nëse disa lloj të zbutës të dyllit përdoren deri në 15-30 minuta para shpërlarjes.

Shmangni përdorimin e tamponëve prej pambuku! Ju duhet të shmangni pastrimin e veshëve me tamponë pambuku, sepse ju mund ta shtyni dylli më thellë në kanalin e veshit. Sapo dylli të formohet, ai mund të ndikojë dhe të çojë në probleme më serioze.

Sigurohuni që të konsultoheni me mjekun nëse keni një ndryshim të papritur me dëgjimin – kjo mund të jetë një simptomë e problemeve të tjera të rënda mjekësore.