Ortodontistja e Mirënjohur Sqaron Gjithçka për Telat e Dhëmbëve

Unë shpesh pyetem për trajtimin ortodont, dhe e kam kuptuar se përse ende ka shumë mite dhe paragjykime lidhur me telat e dhëmbëve.

Loading poll ...

Jam Anna Lapteva, një ortodontiste dhe për 8 vitet e fundit, unë kam ndihmuar mijëra njerëz që të kenë një buzëqeshje të bukur.

Disa njerëz besojnë se telat dëmtojnë dhëmbët, se ato janë të dhimbshëm dhe se vetëm fëmijët dhe adoleshentët duhet t’i vendosin ato.

Unë vendosa t’u përgjigjem pyetjeve më të zakonshme që më bëhen gjatë vizitës së parë të pacientit për të lehtësuar çdo shqetësim tuajin. Ky artikull nuk do të zëvendësojë një vizitë tek një specialist por do t’ju ndihmojë të njiheni me këtë trajtim.

A mund t’i vendos telat vetëm në njërën pjesë të gojës?

Në pamje të parë, duket sikur është një zgjidhje e kursimit të parave. Por kjo mund të shkatërrojë plotësisht trajtimin tuaj dhe paratë tuaja do të shkojnë dëm. Pse?

Ekziston një lidhje e ngushtë midis dhëmbëve tuaj të sipërm dhe të poshtëm. Kur lëvizni dhëmbë të caktuar, pjesa tjetër e tyre do të lëvizë gjithashtu. Telat nuk përdoren vetëm për të  drejtuar dhëmbët. Ata gjithashtu ndryshojnë pozicionin e nofullës tuaj duke krijuar një mbyllje funksionale. Dhëmbët e sipërm dhe të poshtme duhet të mbyllen si ingranazhet e orës.

Vendosja e telave vetëm në njërën anë të dhëmbëve është joefektive. Sistemi do të përfundonte duke shtyrë dhëmbët e shtrembër në pozicionin e duhur, ndërsa dhëmbët nga diapazoni i kundërt do të përpiqeshin ta ndryshonin këtë proces. Kjo është arsyeja pse ky lloj trajtimi mund të sjellë rezultate të papritura dhe proçesi mund të kthehet në gjendjen fillestare.

Në raste të caktuara lejohen pajime të pjesshme, por vetëm nëse keni një kafshim të rregullt dhe vargjet tuaja të dhëmbëve janë simetrike.

A është e vërtetë se telat shkaktojnë që dhëmbët të përkeqësohen?

Kjo nuk eshte e vertete. Telat nuk do t’i përkeqësojnë dhëmbët tuaj nëse ju kujdeseni rregullisht për gojën dhe vizitoni dentistin tuaj në kohë. Le t’u hedhim një sy miteve më të zakonshme.

Miti 1: Dhëmbët prishen poshtë telave.

Asgjë nuk i ndodh dhëmbëve nën tela (këtë mund ta kuptoni pas heqjes së tyre). Por mbetjet e ushqimit mund të grumbullohen rreth mbështjellësve.

Pra, nëse nuk i pastroni dhëmbët siç duhet, kjo mund të shkaktojë prishjen dhe provokimin e dëmtimit të dhëmbëve, dhe ky proces mund të jetë me të vërtetë i shpejtë.

Nëse një pacient nuk dëshiron të ruajë higjenën e tyre, unë duhet të ndaloj urgjentisht trajtimin dhe t’i heq telat.

Miti 2: Ndërsa hiqen telat, smalt i dhëmbëve mund të plasë.

Kjo është një deklaratë e rreme. Pas heqjes së telave, dhëmbët do të jenë të përkryer. Telat janë bashkangjitur në dhëmbë me ngjitës të veçantë dhe copa prej tij mund të mbeten në dhëmbë pas heqjes. Këto mbetje të ngjitësit mund të hiqen lehtësisht.

Miti 3: Pas trajtimit, dhëmbët mund të lirohen dhe të bien.

Asnjë dhëmb nuk do të bjerë pas një trajtimi kompetent. Është e vërtetë se dhëmbët bëhen të luajtshëm, gjë që është normale, sepse telat i bëjnë ata të lëvizin, por gjithashtu i mbajnë dhëmbët në pozicionin e nevojshëm.

Pas përfundimit të trajtimit, mbajtësit do t’i bashkëngjiten dhëmbëve. Mbajtësit ortodontikë janë pajisje të bëra me porosi, zakonisht të përbëra prej telave ose plastike të pastër, që mbajnë dhëmbët në pozicion. Ka edhe mbajtës të lëvizshëm të cilët duhet t’i vendosni gjatë natës.

Në mënyrë ideale, duhet të përdorni të dy sistemet. Mbajtësit janë të nevojshëm për të bërë më të fortë aparatin dhe shtresën e dhëmbëve. Nëse nuk ndiqni rekomandimet e ortodontit, dhëmbët mund të kthehen në pozicionin e tyre fillestar.

Si mund të gjej një ortodontist të mirë?

Ju duhet ta zgjidhni mjekun tuaj me kujdes, sepse ju do të duhet t’i vizitoni rregullisht për 1.5-2 vitet e ardhshme. Ka disa gjëra të rëndësishme që duhet të mbani mend gjatë zgjedhjes së ortodontit tuaj të ardhshëm.

Diagnoza. Për të vlerësuar situatën tuaj dhe për të bërë një plan trajtimi, një ortodontist duhet të llogarisë të gjitha matjet e nevojshme, të studioni ortopantomogramin tuaj dhe të bëni grafinë e gjithë gojës.

Disa ortodontë i vendosin relat duke ndjekur vetëm instinktet e tyre, pa ekzaminime paraprake. Unë e trajtoj këtë qasje me skepticizëm.

Puna dhe komente. Nëse një ortodontist ka një profil në mediat sociale, do të ishte mirë të shikoni rezultatet e punës së tyre, si fotografitë “para dhe pas”.

Mos u besoni vetëm shkrimeve në faqen e internetit të një ortodontist. Zakonisht këto janë të shkruara nga vetë ortodontistët. Shqyrtimet që gjenden në burimet e pavarura janë më të besueshme, por ende mund të ekzistojnë disa rishikime të paguara mes tyre. Edhe mjekët më të mirë kanë kritika negative, është absolutisht normale.

Certifikata dhe diploma. Ato dëshmojnë se një mjek ka zhvilluar aftësitë r tij/saj në përputhje me standardet e industrisë dhe nuk përdor metoda të modës së vjetër. Gjithashtu ia vlen t’i kushtohet vëmendje vlefshmërisë së këtyre certifikatave.

Orari i punes. Nëse mjeku punon pa ndërprerje (dmth çdo vizitë zgjat vetëm 10-15 minuta) çmimi i vizitës do të jetë më i ulët, por mjeku nuk do të ketë kohë të mjaftueshme për të menduar qartë për çdo rast në mënyrën e duhur dhe kjo punë do menduar shumë.

Deri në çfarë moshe mund të vendosen telat.

Nuk ka limite moshe në ortodontikë. Një person mund të vendosë tela në çdo moshë. Nëse jeni 15, 30, ose 45, telat janë të përcaktuar për të zgjidhur problemin e okluzionit tuaj.

Modelet e kafshimit të parregullt tek pacientët e rritur duhet të trajtohen në një mënyrë paksa të ndryshme nga ato të adoleshentëve, por këto janë vetëm detaje të vogla, rezultatet do të jenë të njëjta.

Është një situatë mjaft e përhapur, ku njerëzit humbin dhëmbët jo vetëm për shkak të kalbjes, por edhe për shkak të mbylljes së tyre anormale.

Kur shpërndarja e ngarkesës në dhëmbë është e parregullt, ajo mund të çojë në humbjen e indeve të eshtrave.

Kjo do të thotë që telat duhet të instalohen jo vetëm për arsye estetike, por edhe për të ruajtur dhëmbët dhe për t’i mbajtur ata të shëndetshëm për shumë vite përpara.

Kam frikë se do të duhet të ha vetëm supë dhe ushqime të grira pasi të vendos telat. A eshte e vertetë?

Është një fakt interesant që shumë njerëz janë të pavendosur për të vendosur tela, sepse janë të frikësuar se nuk do të jenë në gjendje të hanë çfarë të duan dhe jo sepse kanë frikë të duken të shëmtuar, sepse janë tepër të shtrenjta ose sepse duhet të shpenzojnë më shumë kohë për higjienën.

Ata janë të bindur se do të duhet të heqin dorë nga të gjitha ushqimet e tyre të preferuara.

Epo, ka një dietë të caktuar që duhet të ndiqni gjatë mbajtjes së veshjeve, por nuk është aq e rreptë sa mund të duket. Ju vetëm duhet të kufizoni konsumimin e ushqimeve të caktuara ose t’i përjashtoni ato plotësisht.

Për shembull, ka ushqime të caktuara të cilat janë të vështira për t’u përtypur si arra, karamelet e forta, farat, perimet e forta dhe frutat e forta (ju duhet t’i pritni ato para ngrënies).

Ju gjithashtu duhet të përjashtoni: karamele, pasta, miell misri, patate të skuqura dhe çamçakëzat. Përse? Sepse ushqimi i trashë ngjitet në mbajtëset e thurura dhe shkeletin mes dhëmbëve duke shkaktuar rritjen e baktereve.

Ju gjithashtu duhet të kufizoni konsumimin e pijeve shumëngjyrëshe (për shembull, kafe, verë, lëngje të errëta, etj.), Veçanërisht nëse mbani tela qeramike. Dhe sigurohuni që nuk ka ndryshime drastike në temperaturën brenda gojës tuaj, përndryshe telat mund të lirohen.

A mund t’i trajtoj dhëmbët edhe kur mbaj tela?

Natyrisht. Në raste të caktuara, telat mund edhe të hiqen nga një dhëmb i prekur deri në përfundimin e punës me dhëmbin tuaj, duke e vënë në vend sërish më pas.

Por është e rëndësishme që të jeni të kujdesshëm me higjienën tuaj orale për t’i shmangur këto situata.

A është kafshimi im keq vetëm nga ana estetike apo ka çështje të tjera shëndetësore që mund të zhvillohen për shkak të saj? Çfarë do të ndodhë nëse nuk e korrigjoj atë?

Mbyllja jonormale nuk është vetëm një defekt kozmetik, por është gjithashtu një kërcënim potencial për shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Shpërndarja e parregullt e ngarkesës në dhëmbët tuaj mund të jetë arsyeja për erozionin e smaltit, dhëmbët që bëhen të lirshëm dhe bien dhe inflamacionin e mishit të dhëmbëve.

Në të ardhmen, kjo mund të çojë në dëmtime të dhëmbëve, pulpit, gingivit, madje edhe periodontit.

Të metat e tjera të mundshme janë asimetria e fytyrës dhe plasja e nyjeve të nofullës kur flisni ose hani. Në raste të caktuara, kur një nga nyjet tuaja të nofullës shtrihet shumë, proçesi me dhëmbët tuaj do të shkatërrohet dhe ju nuk do të jeni në gjendje të kafshoni ose të përtypni siç duhet.

Problemi i një kafshimi të parregullt zakonisht vjen së bashku me probleme të ndryshme në rajone të ndryshme të shtyllës kurrizore. Fakti është se ndikon negativisht në muskujt tuaj të përtypjes që shpërndajnë ngarkesën në muskujt fqinjë, kështu që pozicioni i kokës ndryshon, si dhe qëndrimi juaj.

Trupi juaj përpiqet të kompensojë për mosbalancimin e skeletit tuaj me ndihmën e muskujve. Si rezultat, do t’ju nevojitet ndihmë jo vetëm nga një ortodont, por edhe nga një osteopat që do të korrigjojë qëndrimin tuaj.

Pra, siç mund të shihni një kafshim i parregullt është më i rrezikshëm se sa një dhëmb i shtrembër. Sa më shpejt të kujdeseni për shëndetin e dhëmbëve tuaj, aq më pak probleme shëndetësore do të keni.