Pajisja që do të jetë në gjendje të zbulojë aftësitë e kufizuara në fëmijë

Fëmijët e lindur para kohe shpesh zhvillojnë aftësi të kufizuara neuromotore dhe njohëse të zhvillimit. Mënyra më e mirë për të zvogëluar ndikimet e këtyre aftësive të kufizuara është për t’i zbuluar ato në fillim përmes një sërë testesh njohëse dhe motorike.

Shkencëtarët kanë zhvilluar një sensor të butë, jo toksik që mund të lidhet me dorën për të monitoruar lëvizjen e gishtërinjve, transmeton lajmi.net.

Fëmijët e lindur para kohe shpesh zhvillojnë aftësi të kufizuara neuromotore dhe njohëse. Mënyra më e mirë për të zvogëluar ndikimet e këtyre paaftësive është për t’i kapur ato në fillim përmes një sërë testesh njohëse dhe motorike.

Megjithatë, matja e saktë dhe regjistrimi i funksioneve motorike të fëmijëve të vegjël është e ndërlikuar. Ashtu si çdo prind që iu tregon, të vegjëlit priren të mos pëlqejnë të mbajnë pajisje të rënda në duart e tyre.

“Ne kemi zhvilluar një lloj të ri pajisjeje të lëngshme që nuk është më e rrezikshme se një pikë e vogël e ujit të kripur”, tha Siyi Xu, një student i diplomuar në Universitetin e Harvardit në SHBA. /Lajmi.net/