Prindërit rritën fëmijën me shimpanzenë, djali vret veten

Prindërit psikologë të një fëmije vendosën të kryenin një eksperiment mizor me të dhe ta rrisnin së bashku me një shimpanze. Donald dhe shimpanzeja Gua u takuan në vitin 1931 kur ishin përkatësisht 10 dhe 7 muajsh, për t’u bërë pjesë e një eksperimenti të programuar për të zgjatur 5 vjet që do të studionte si dy specie të ndryshme reagojnë ndaj të njëjtave gjëra.

Synimi ishte që Gua të integrohej në botën njerëzore, por ndodhi krejt e kundërta. Donald filloi të shfaqte sjellje shqetësuese, kafshonte njerëz, kacavirrej si shimpanze dhe hungërinte kur dëshironte të hante.

Prindërit silleshin njësoj me të dy, iu flisnin, i jepnin lodra të njëjta, flinin në shtretër të nëjjtë dhe testoheshin për 12 orë çdo ditë me metoda aspak njerëzore. Gua kishte sukses në përgjigjet e testeve, por kur Donald bëri një vjeç dhe nisi të fliste, gjërat ndryshuan pasi nuk mund të përshtatej me inteligjencën e fëmijës.

Eksperimenti zgjati vetëm nëntë muaj sepse sjelljet e Donald ishin më shumë të një shimpanzeje dhe jo e anasjellta, por duket se pasojat e tij mbetën afatgjata. Donald vrau veten në moshën 43-vjeçare në vitin 1973./tvklan.al

.