Rruga e re ndërkufitare e çiklizmit lidh 8 shtete evropiane, midis tyre Shqipëria e Kosova

 

Trans Dinarica, një rrugë e re ndërkufitare e çiklizmit, aktualisht lidh Slloveninë, Kroacinë dhe Bosnje dhe Herzegovinën. Duke filluar në luginën Soça të Sllovenisë, pranë Italisë, rruga kryeson në jug përgjatë bregdetit të Adriatikut përpara se të kthehet në lindje dhe të përfundojë në Sarajevë, kryeqyteti boshnjak.

Megjithatë, ky nuk është fundi i rrugës. Qëllimi i organizatorëve të rrjetit të çiklizmit është të kalojë në 8 vende të Ballkanit Perëndimor dhe të përfshijë Malin e Zi, Shqipërinë, Kosovën, Serbinë dhe Maqedoninë.

Me një kombinim të sipërfaqeve, që përfshijnë shtigje malore, rrugë të shtruara me zhavorr dhe me asfalt, rruga e çiklimit thekson gamën e gjerë të peisazheve të rajonit: kalon mbi det, në male, liqene dhe lumenj alpine, si edhe qytetet në zemër të Alpeve Dinarike, nga ku do marrë edhe emrin rrjeti.

Ideja për Trans Dinarica filloi në 2016, kur tre operatorë turistikë – nga Sllovenia, Kroacia dhe Bosnja dhe Hercegovina – u bashkuan për të krijuar një korridor që shtrihej në të gjithë Ballkanin Perëndimor dhe shpesh anashkalohet nga turistët.

Misioni është të kombinohet çiklizmi me njohjen e rajoneve nga turistët.

Rrjeti gjithashtu po përballet me sfidat e infrastrukturës, duke ndihmuar në inkurajimin e zhvillimit të biznesve lokale të qëndrueshme.

Trans Dinarica lejon shumë vizitorë të njihen për herë të parë me zonat e UNESCO-s, fshatrat dhe parqet kombëtare.

/Ora News.tv/