Sim.ptomat e ka*cerit të zorrës që duhet t’i dini, edhe nëse jeni të rinj

Për shumë 20-vjeçar të shëndetshëm, ka*ceri nuk duket një rrezik serioz. Për më tepër që mosha mesatare për diagnozën e ka*ceri është 66 vjeç. Por, vitin e kaluar një studim i ri nga Shoqata Amerikane e Ka*cerit ka zbuluar se shifrat e ka*cerit kolorektal (ka*ceri i zorrës së trashë dhe rektal) janë shtuar edhe tek mosha 20-30 vjeç. Të dhënat tregojnë se shumë të rinj po vd*sin nga kjo sëmundje, që është shkaku i tretë i vd*kjeve nga ka*ceri.

Ekspertët nuk janë të sigurt se cilët faktorë mjedisorë, gjenetikë apo të mënyrës së jetesës janë përgjegjës për shtimin e rasteve me ka*cer kolorektal tek të rinjtë. Megjithatë, një stil jetese e shëndetshme, ushqyerja mirë (dietë e pasur në fibra, me një sërë frutash dhe perimesh, dhe drithërash) dhe kryerja e aktivitetit fizik kanë një rol të rëndësishëm.

Studimet kanë treguar se kufizimi i mishit të kuq dhe të përpunuar gjithashtu është shumë e rëndësishme, si dhe heqja dorë nga duhani dhe kufizimi i alkoolit.

Plus, probabiliteti i mbijetesës së ka*cerit të zorrës është rreth 92% nëse kapet në fazat e para, sipas Shoqatës Amerikane të Ka*cerit. Gjeni më poshtë disa nga shenjat paralajmëruese të ka*cerit të zorrës, që nuk duhet t’i injoroni, edhe nëse jeni të rinj.

Shfletoni galerinë…

Anemia

Anemia zhvillohet kur nuk keni mjaftueshëm qeliza të kuqe të gja.kut, të shëndetshme, për të transportuar oksigjenin në gjithë trupin. Qelizat e gja.kut mund të kenë mungesë të hemoglobinës, proteina që iu jep qelizave ngjyrën e kuqe. Tumoret e ka*cerit të zorrës mund të pengojnë furnizimin me qeliza të kuqe të gja.kut. Anemia mund të shkaktojë gjithashtu dobësi dhe lodhje.

Gja.krrjedhje rektale

Mund të vëreni gja.k në jashtëqitje ose thjesht në letrën e tualetit pasi pastroheni. Ose jashtëqitja mund të jetë e errët, pasi gja.ku është tretur në traktin gastrointestinal. Gja.krrjedhja rektale mund të shkaktohet edhe nga hemorroidet ose fisurat anale. Sido që të jetë, është mirë të flisni me mjekun nëse vëreni gja.k në tualet.

Rënie drastike nga pesha

Tumoret mund të shkaktojnë humbje të oreksit, si dhe mund të alternojnë metabolizmin.

Vështirësi gjatë jashtëqitjes

Tumoret shpesh shkaktojnë bllokime që vështirësojnë daljen e jashtëqitjes. Ato mund të ndryshojnë gjithashtu formën e jashtëqitjes, që merr formën e lapsit. Mund të përjetoni edhe diarre. Flisni me mjekun nëse i vëreni këto ndryshime për më shumë se 4 javë.

Dhimbje barku ose gazra

Nëse përjetoni më shumë dhimbje stomaku, sidomos kur shkoni në tualet, mund të jetë shenjë e ka*cerit të zorrës. Mund të keni gjithashtu shumë gazra dhe ju lutemi mos harroni te na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .