“U detyrova! Lashë fëmijët, burrin dhe nënën ” nuk kisha zgjidhje tjeter

Të shumtë janë të rinjtë shqiptarë që kanë emigruar në shtetin gjerman për punësim, e sidomos ata që kanë mbaruar arsimin e lartë për infermieri. Këto largime të të rinjve që janë diplomuar për infermieri kanë ndodhur pasi shteti gjerman vitet e fundit është në kërkim për të rinj me vullnet e dëshirë për punë.

Loading poll ...

Një histori është rrëfyer te “E diela Shqiptare” ku Antigona ka shkuar në Gjermani të punojë si infermiere, e detyruar nga kushtet e vështira ekonomike në Shqipëri.

Ajo ishte vetëm 6 vjeçe kur babai i saj u nda nga jeta duke lënë pas 5 fëmijë. E ëma i rriti me sakrifica të pa imagjinueshme, ku arsimimi ishte “ushqimi” kryesor pavarësisht varfërisë.

Sfidat nuk mbarojnë, pasi tani që ajo është rritur dhe është bërë nënë e dy fëmijëve. Ajo është detyruar të shkojë drejt Gjermanisë për të punuar si infermiere për të siguruar më shumë të ardhura për familjen e saj. Më e vetmuara nga të gjithë mbetet ajo, nëna Zoje të cilën e mundon largësia me të bijën.

Ardit Gjebrea: Përse ke shkuar në Gjermani?

Antigona: Kisha një punë në Shqipëri, kam punuar katër vite në Qendrën Shëndetësore në Has, por të ardhurat nuk mjaftonin për familjen dhe mendova të emigroja në Gjermani për një jetë më të mirë dhe të ardhmen e fëmijëve.

Ardit Gjebrea: Më trego pak për fëmijërinë tënde dhe çfarë ju ndodhi në familje, sepse keni patur një fat.keqësi.

Antigona shprehet:

Unë në fakt isha 6 vjeçe kur babai vdiq nga pneumonia, ne ishim 3 motra. Mami ishte shtatzënë kur babai vdiq, mendonim si do vazhdoj jeta jonë. Mbaj mend që shkova në klasën e parë jo si gjithë të tjerët, na mungonin rrobat e reja, të gjitha vajzat fillonim shkollën, mami merrte bo.rxh për librat dhe veshjet tona. Na kapte Viti i Ri pa shlyer bo.rxhet. Edhe pse fëmijë në vend të luaja unë shkoja dhe punoja me mamin në fshat me pesha të rënda.

Momentin që unë mbarova shkollën e lartë gjeta punë në Has dhe mami mendoi që do e kem afër dhe ka një punë, nuk do ndahemi më.

Unë fillova kurs në Tiranë për gjermanishten, por mami trishtohej. Ti ke një vend pune, ke fëmijët. Mami jeton vetëm dhe më justifikohet, gjithashtu bashkëshorti dhe fëmijët janë këtu.

Djali është i lidhur me mua, më mungon zgjimi i mëngjesit me ata, gjithçka sa kanë edhe mungesë oreksi. Kur jam në turnet e natës duhet të fle ditën dhe nuk flas me fëmijët.”

Pas mesazhit për nënën në studion e rubrikës “Ka Një Mesazh Për Ty”Antigona do niset drejt Hasit për të takuar fëmijët pasi direkt nga Gjermania.

Antigona: Unë sot të kam thirrur për të thënë se dua të marr në Gjermani dhe kërkoj bekimin tënd që kam ikur. Unë e di që ti nuk ishe dakort, nuk të pëlqente që unë do largohesha, por e kisha të domosdoshme. Të falenderoj për gjithçka që ke bërë për ne.

Zoje: Më dhim.bsen vajzat e tjera, nuk më pëlqen të rri andej, por tani e ka bekimin tim për ikjen në Gjermani , ju lutemi na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .