Universal nëse ke grupin e gja.kut 0 / Ja 6 gjëra që i bëjnë këta persona të veçantë

Lloji i gja.kut që kemi, bazohet në praninë ose mungesën e antigjeneve dhe antitrupave në gja.kun tonë. Ja se çfarë duhet të dini keni gja.kun e grupit 0.

Loading poll ...

Nëse keni A antigjene, grupi i gja.kut është A, nëse keni antigjenet A dhe B, atëherë grupi juaj i gja.kut është B, por nëse nuk keni antigjene, grupi juaj i gja.kut është 0. Dhurues universalë, personat me grupin e gja.kut 0 konsiderohen të jashtëzakonshëm.

Ishte viti 1900 kur Karl Landsteiner botoi një artikull që për herë të parë përmendi izoaglutinimin e gja.kut të njeriut, duke deklaruar se kjo ngjarje lidhej me veçantinë e gja.kut të një individi dhe jo me një shkak patologjik.

Një vit më vonë, dhe pas disa kërkimeve, konkluzionet e tij çuan në identifikimin e katër grupeve të gja.kut që njohim sot: A, B, 0 dhe AB. Zbulimet e shkencëtarëve ishin në gjendje të vendosnin bazat e transfuzioneve të para të suksesshme të gja.kut në vitin 1907.

Njohja e grupit të gja.kut është thelbësore, sepse dhënia e tij ju lejon t’i jepni një personi tjetër mundësinë për të jetuar. Dhuruesit e grupit 0 janë më të njohurit. Ja gjashtë që i bëjnë këta njerëz të veçantë.

6 gjëra që duhet t’i dini për njerëzit me grup gja.ku 0

Përcaktimi i grupit të gja.kut

Le të kuptojmë më shumë detaje se si grupet e gja.kut janë të përcaktuara. Klasifikimi i gja.kut kryhet duke kontrolluar praninë ose mungesën e antigjeneve që aktivizojnë përgjigjen e sistemit imunitar kur sub.stancat e huaja futen në trup.

Gjatë një tran.sfuzioni, këto antigjene mund të nxisin sistemin imunitar të su.lmojë gja.kun e transfuzuar. Prandaj është e nevojshme të njihni grupin tuaj të gja.kut dhe atë të të dashurve tuaj, në mënyrë që përputhja e gja.kut të jetë e sigurt dhe të mund të furnizohet lehtë.

Veçoria e grupit të gja.kut 0

Ekzistojnë gjithsej 8 grupe gja.ku: 0+, A+, B+, AB+, 0-, A-, B- dhe AB-. Grupi i gja.kut 0 ka vetëm antitrupat A dhe B në plazmë dhe nuk ka antigjene A ose B në gja.k. Kjo do të thotë se tipi më i shpeshtë i gja.kut është 0+ dhe rreth 35-55% e njerëzve të komuniteteve racore dhe etnike të ndryshme kanë këtë lloj gja.ku.

Grupi i gja.kut 0 është dhurues universal

Grupi i gja.kut A mund të dhurojë gja.k për grupin A dhe B, grupi B për grupin B dhe AB, grupi AB për personat me grup gja.ku AB dhe grupi 0 për të gjitha grupet e tjera.

Në fakt, duke pasur parasysh mungesën e antigjeneve jashtë qelizave të kuqe të gja.kut të grupit 0, kur ata dhurojnë gja.kun e tyre, sistemi imunitar i marrësit nuk mund të reagojë dhe të su.lmojë gja.kun e transfuzuar. Prandaj, grupi 0 është i domosdoshëm për transfuzionet emergjente ose ato që jepen për të sapoli.ndurit.

Por mund të marrë vetëm grupin e gja.kut 0

Njerëzit me grupin e gja.kut 0+ mund të marrin gja.k vetëm nga njerëz me grup gja.ku 0 dhe 0+, ndërsa pacientët me grup gja.ku 0, kanë aftësinë për të marrë vetëm grupin e gja.kut 0. Në raste urgjente, siç është mungesa e gja.kut 0, grupi i gja.kut 0+ mund të përdoret si zëvendësues.

Rreziqet shëndetësore

Shkencëtarët kanë vërtetuar se biokimia e gja.kut tonë mund të ndikojë në shëndetin tonë në shumë mënyra. Në fakt, ka disa teori mbi rreziqet e shëndetit dhe përfitimet e një grupi gja.ku ose një tjetri.

Për më tepër, këto studime treguan se njerëzit që i përkisnin grupit të gja.kut 0 kishin më shumë mundësi të binin në kontakt me disa inf.eksione bakteriale dhe virale se sa grupet e tjera të gja.kut. Ja sëm.undjet që mund të lidhen sipas grupit tuaj të gja.kut.

Por edhe avantazhe…

Grupi i gja.kut 0 ka rre.zikun më të ulët të sëm.undjeve koronare të zemrës në krahasim me grupet e tjera. Në të vërtetë, ky studim tregoi se njerëzit që i përkasin një grupi gja.ku jo 0, kishin 25% më shumë gjasa për t’u prekur nga kan.ceri pankreatik dhe ju lutemi mos harroni te na ndihmoni qe te mirmbajme faqen vetem duke shtypur mbi (Foton) e cila ndodhet direkt pas perfundimit te fjalise . Faleminderit per mbeshtetjen SHQIPE .