LifeStyle

A e dini se çfarë kuptimi kanë ngjyrat në pastën tuaj të dhëmbëve?

A e dini se çdo ngjyrë në pastën tuaj të dhëmbëve ka përbërësin e saj të veçantë që merr pjesë në ruajtjen e higjienës dentare?

Herën tjetër që të vizitoni dyqanin, shihni sa lloje, shije dhe ngjyra të pastave të dhëmbëve ka.

Megjithëse shumica prej nesh përfundojnë duke blerë pastën klasike të dhëmbëve me tre shirita, ne nuk i dimë vërtet përfitimet dhe qëllimet e secilës ngjyrë.

Për disa arsye, kompanitë e pastave të dhëmbëve nuk shqetësohen as për të na shpjeguar, por e vërteta është se çdo ngjyrë në tubin tuaj të pastës së dhëmbëve ka përbërës të ndryshëm që bëjnë gjëra të ndryshme.

Për shembull, pjesa e bardhë e pastës përmban substanca që heqin pllakën dhe si rrjedhojë zbardhin dhëmbët.

Rripi i kuq zakonisht përmban elemente jetike për kujdesin e duhur të mishrave të dhëmbëve dhe pjesa blu përmban përbërës antimikrobikë dhe freskues të frymëmarrjes.

Kjo pamje e pastës nuk është e nevojshme dhe jo të gjitha pastat janë me ngjyrë të njëjtë, por secila përmban përbërësit e nevojshëm për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve.

Përbërësit kryesorë të pastës janë:

Lëndë gërryese (25-60%),

përbërësit (20-40%),

ujë (15-50%),

ngjyra (deri në 3%),

detergjentë (deri në 2%),

substanca aromatike (deri në 1.5%),

konservues,

substanca të ëmbla,

substancat medicinale etj./albeu.com