Çfarë i bën trupit konsumimi i tepërt i sheqerit

Ushqimet e ëmbla nuk kanë reputacionin më të mirë: nga pijet e gazuara të ëmbla deri te karamelet dhe ëmbëlsirat, të gjithë ndoshta kemi përjetuar efektet e konsumimit të tepërt të sheqerit dhe përpjekjes për të bërë një ndryshim pozitiv për ta reduktuar marrjen e tyre.

Megjithatë, sa sheqer është shumë? Çfarë i bën sheqeri trupit kur konsumohet shumë?

Doza ditore e rekomanduar e sheqerit nga Shoqata Amerikane e Zemrës është 25 gramë në ditë për femrat ose 36 gramë në ditë për meshkujt.

Konsumimi i tepërt i sheqerit mund të ketë një sërë efektesh anësore në vetvete dhe gjithashtu mund të lidhet me ngrënien e tepërt në përgjithësi. Sheqeri nuk është një ushqim i kënaqshëm në vetvete, të themi, siç mund të jetë një ushqim i pasur me fibra, si brokoli ose një ushqim i pasur me proteina, si gjoksi i pulës. Kjo do të thotë që mund ta konsumoni lehtësisht dhe në sasi të madhe në të njëjtën kohë.

Konsumimi i tepërt i sheqerit të shtuar mund të ketë një sërë pasojash negative shëndetësore – sipas ekspertit Wan Na Chun nga One Pot Wellness.

TS Poll - Loading poll ...

“Kjo mund të çojë në shtim të peshës, akumulim të yndyrës viscerale dhe rritje të rrezikut të sëmundjeve të zemrës, që është shkaku kryesor i vdekjes në botë”, është shprehur ajo, citon Eat This, Not That!.

Gjendjet shtesë shëndetësore të lidhura me shumë sheqer përfshijnë:

Obeziteti

Inflamacioni

Trigliceridet

Diabeti

Presioni i lartë i gjakut

Sëmundjet e zemrës

Sëmundja e mëlçisë yndyrore

Megjithatë, konsumi i moderuar i sheqerit mund t’ju ndihmojë t’i kënaqni dëshirat, t’i shijoni ushqimet tuaja të preferuara dhe të jeni akoma të shëndetshëm.

Ekspertët pajtohen se shmangia e plotë e sheqerit nuk është ndoshta zgjidhja më efektive, por përkundrazi se të mësoni se si të shijoni sheqerin si pjesë e stilit tuaj të jetesës duke marrë parasysh shëndetin tuaj është një alternativë më e mirë.

Related Articles

Back to top button