LifeStyle

Çfarë janë ushtrimet për trurin që reduktojnë stresin dhe rrisin fokusin

Neuroshkencëtarët dhe psikologët thonë se ne mund të rrisim kapacitetin e mendjes sonë me ushtrime të thjeshta. Sipas ekspertëve, ushtrime Mindfulness të cilat na lejojnë të çlirohemi nga konfuzioni i mendimeve në mendjet tona dhe të fokusohemi në momentin e tanishëm, rrisin vëmendjen, lehtësojnë dhimbjen dhe reduktojnë stresin.

Truri ynë ka një aftësi të madhe për t’u përshtatur, për të mësuar dhe për t’u rritur, sepse ata janë plastikë në natyrë, domethënë të ndryshueshëm. Kjo ndryshueshmëri quhet neuroplasticitet në botën shkencore. Kjo nënkupton aftësinë e trurit për t’u përshtatur dhe evoluar me kalimin e kohës në aspektin e strukturës dhe funksionit, citon artikulli.

Neuroplasticiteti dikur mendohej se kufizohej tek të rinjtë, por tani e dimë se kur mësohet diçka e re tek të rriturit, truri ndryshon dhe përshtatet me këtë informacion të ri. Neuroshkencëtarët dhe psikologët thonë se ne tani individualisht kemi fuqinë ta kontrollojmë deri diku këtë aftësi. Një numër në rritje i studimeve shkencore sugjerojnë gjithashtu se mund të luajë një rol në vonimin ose parandalimin e sëmundjeve degjenerative të trurit. Thorsten Barnhofer, profesor i psikologjisë klinike në Universitetin e Surrey-t në Angli ka kryer studime mbi efektet e ndërgjegjësimit në menaxhimin e stresit dhe emocioneve të vështira, duke u fokusuar tek individët me depresion të rëndë. Ai thotë se diçka aq e thjeshtë sa vëmendja është e rëndësishme për të mbajtur mendjen tonë të shëndetshme.

TS Poll - Loading poll ...

Pra, çfarë është ndërgjegjja dhe çfarë bën?

Hulumtimet tregojnë se vetëdija ose ndërgjegjësimi është një mënyrë e thjeshtë por e fuqishme për të përmirësuar funksionet e ndryshme njohëse. Sipas ekspertëve, ushtrimet e ndërgjegjësimit mund të rrisin vëmendjen, të lehtësojnë dhimbjen dhe të reduktojnë stresin. Është zbuluar se disa simptoma të depresionit dhe ankthit mund të lehtësohen pas vetëm disa muajsh praktikë të ndërgjegjes. Por si me çdo problem kompleks të shëndetit mendor, kjo natyrisht mund të ndryshojë në varësi të rrethanave individuale. Nga ana tjetër, thuhet se ushtrimet e ndërgjegjësimit mund të ndryshojnë tërësisht trurin. Sipas Barnhofer, kur hormoni i stresit kortizoli rritet dhe mbetet në nivele të larta, ai mund të bëhet toksik për trurin. Stresi gjithashtu mund të pengojë drejtpërdrejt neuroplasticitetin. Prandaj, menaxhimi i stresit e mban trurin plastik.