LifeStyle

Kameleonët shoqërorë: Njerëzit që ndryshojnë sipas rrethanave

Kameleonët shoqërorë janë kampionë kur bëhet fjalë për të lënë një përshtypje të mire tek të tjerët.

Të tregohemi ashtu siç jemi, pa asnjë çarje dhe me transparencë totale nuk është gjithmonë e lehtë. Kemi frikë “çfarë do të thonë”, kemi frikë të zhgënjejmë, të tërheqim vëmendjen ose të mos jemi ajo që presin të tjerët nga ne. Jeta në shoqëri na detyron të jetosh në shoqëri. Të përshtatesh. Ne të gjithë e dimë atë. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se çelësi është të mësoni të jeni njerëz,jo personazhe.

Të qeshësh kur nuk të pëlqen. Të jetosh me detyrim. Kjo sjellje pothuajse e varur, në të cilën ju gjithmonë përpiqeni të lini një përshtypje të mirë, rrallë arrin të krijojë lidhje të qëndrueshme dhe të kënaqshme. Për më tepër, kjo zakonisht shkakton rraskapitje të vërtetë psikologjike.

TS Poll - Loading poll ...

Nuk mund të harrojmë se, për të “imituar”, kameleonin shoqëror, duhet të jemi të vëmendshëm ndaj kodeve shoqërore të secilit kontekst. Duhet të imitosh, por mbi të gjitha duhet të tregosh një plasticitet të jashtëzakonshëm me të cilin të jesh gjithmonë tepër bindës.

Të qenit personi i duhur në çdo moment kërkon gjithashtu që ne të jemi gjithmonë të vetëdijshëm për mënyrën se si reagojnë të tjerët. Prandaj, ne monitorojmë vazhdimisht performancën e tyre sociale, duke rregulluar sjelljen tonë për të marrë efektin e dëshiruar. Siç mund të konstatojmë, konsumimi i gjithë kësaj në afat të shkurtër dhe afatgjatë është i jashtëzakonshëm.

Për kameleonët autentikë shoqërorë, gjithçka shkon. Ata humbasin dinjitetin, parimet, madje edhe sistemin e vlerave për të arritur sukses. Për t’u ndjerë i integruar në grup ose për të arritur njohjen. Megjithatë, duke imituar dhe luajtur kaq shumë role, ata kurrë nuk do të jenë në gjendje të krijojnë marrëdhënie autentike, të kenë miq të vlefshëm, partnerë të qëndrueshëm me të cilët atëherë mund të jenë vetvetja, pa asnjë maskë…