Liri fantastik: Vlerësohej nga kulturat e lashta, madje edhe sot është materiali më i kërkuar i fundverës

Është një nga fibrat më jetëgjatë në botën i veshjeve, është përdorur shumë kohë më parë nga qytetërimet e lashta për të bërë gjithçka – nga çarçafët dhe mbulesat e tavolinës deri te rrobat

Liri është një nga bimët që është kultivuar që në lashtësi për fibrat e veshjeve si dhe për vajin.

Gjetjet e shumta arkeologjike kanë zbuluar se njerëzit tashmë përdornin lirin për të bërë rroba në periudhën parahistorike dhe mbetjet e fibrave janë gjetur në vendbanimet e lashta të kulturave të ndryshme në mbarë botën. Sigurisht, ata e vlerësuan atë për cilësinë e saj, disponueshmërinë e bimës dhe forcën e fillit,

Egjiptianët ishin të njohur për prodhimin e pëlhurave luksoze prej liri që i përdornin për veshje dhe qëllime ceremoniale. Domethënë, ata madje i mbështjellën mumiet e tyre me çarçafë prej liri. Gjithashtu, grekët dhe romakët e lashtë përdornin lirin për të bërë rroba dhe pëlhura.

Related Articles

Back to top button