LifeStyle

A jeni një dhunues? Psikologia zbulon gjashtë shenjat paralajmëruese

Nga sheshi i lojërave në parlament, ngacmimi ekziston kudo. Në fakt, një raport i kohëve të fundit për ngacmimin në parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar zbuloi se sa serioz është ky problem, duke nxitur ndryshimin e sjelljes midis deputetëve.

Por pse ngacmimi është kaq i përhapur dhe i vështirë për t’u ndryshuar? Një pjesë e problemit është se nganjëherë ata nuk e kuptojnë se janë dhunues. Pra, si mund ta dini nëse jeni një dhunues? Chantal Gautier, një psikologe në Universitetin e Westminsterit, zbulon gjashtë shenjat paralajmëruese.

Ajo tha se nëse disa nga pikat e mëposhtme vlejnë për ju, atëherë duhet t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si po i trajtoni të tjerët.

Ju vazhdimisht i mërzitni personat rreth jush

Ju mund ta vëreni këtë nëse dikush zemërohet shumë me ju, ankohet për sjelljen tuaj ose shpesh e bëni të qajë. Këto reagime janë me të vërtetë një alarm i kuq dhe duhet të merren seriozisht.

Ju keni mungesë ndjeshmërie

Kjo nuk është gjithmonë e lehtë për ta dalluar tek vetja. Ju mund të pyesni njerëzit rreth jush se çfarë mendojnë në lidhje me këtë konstatim.

Ju bëheni agresiv

Kjo mund të përfshijë hidhërimin e hapur, kërcënimin ose poshtërimin e dikujt para të tjerëve. Por mund të jenë edhe komente agresive.

Ju ndiheni mirë rreth njerëzve të pasigurt

Nëse ndihesh më mirë duke ngjallur siklet ose pasiguri te një koleg, kjo është një shenjë klasike e ngacmimit. Kjo mund të bëhet, për shembull, duke zgjedhur vazhdimisht dikë ose duke i vendosur me qëllim që të dështojnë.

Ju përhapni fjalë jo të mira për një koleg

Kjo nuk mund të duket si një punë e madhe, por përhapja e thashethemeve mund ta bëjë jetën e dikujt një ferr të gjallë – duke e paguar atë me suksesin profesional dhe social.

Ju keqpërdorni fuqinë tuaj ose pozicionin rreth çështjeve të performancës

Për shembull, ju mund ta pengoni me qëllim dikë ose t’i hiqni detyrat dhe përgjegjësitë pa ndonjë arsye. Mundësitë e tjera përfshijnë me qëllim dhe vazhdimisht injorimin ose përjashtimin e dikujt nga bashkëpunimet e përbashkëta dhe ngjarjet shoqërore.