LifeStyle

Ekspertët japin një përgjigje: A duhet të hamë patjetër darkë herët

Së fundmi janë publikuar disa studime që sugjerojnë se një darkë më e hershme mund të jetë më e shëndetshme sesa të hani darkë menjëherë para gjumit. Vërehet kryesisht për faktin se trupi e ka më të vështirë të ‘bëjë’ procesin e tretjes kur mbivendoset me gjumin, sepse atëherë përpunimi i sheqerit dhe yndyrës është më i keq; të cilat mund të jenë veçanërisht të dëmshme për diabetikët, njerëzit obezë dhe pacientët me shëndet kronik.

Megjithatë, dietologët theksojnë se darka para orës 19 nuk duhet të jetë rregull dhe detyrim për askënd, sepse koha e ngrënies varet nga faktorë të ndryshëm që pak a shumë janë jashtë kontrollit tonë; siç janë orët e punës, përgjegjësitë e ndryshme, koha e ushtrimeve, aktivitetet e fëmijëve, disponueshmëria e ushqimit, lodhja etj.

Prandaj, mjekët theksojnë se është mirë të hahet darkë më herët – kur dhe nëse është e mundur – gjë që mund të jetë veçanërisht e dobishme për njerëzit me diabet të tipit 2. Kjo konfirmohet edhe nga një studim i vitit 2018 i botuar në Gazetën Endocrine, i cili tregoi se diabetikët e tipit 2, ata që hanin vonë natën kishin kontroll më të keq të glicemisë, gjë që potencialisht çoi në komplikime shëndetësore të lidhura me atë sëmundje.

Një tjetër studim i vitit 2022 i botuar në Cell Metabolism vuri në dukje një lidhje midis darkave të vona dhe obezitetit, duke arritur në përfundimin se darkat e vona ndryshojnë mënyrën se si trupi ruan dhe shpërndan yndyrën, duke e shtyrë atë drejt ruajtjes më të madhe.

Gjithashtu, thotë studimi, një darkë vonë mund të ulë nivelin e leptinës në gjak, një hormon që ndihmon në rregullimin e yndyrës së trupit tonë, si dhe zvogëlon sasinë e kalorive të djegura gjatë ditës.

“Ky studim konfirmoi se disa faktorë dhe mekanizma e bëjnë të ngrënit vonë natën potencialisht të rrezikshëm për shëndetin”, shkruan autori i tij Dr. Wendy Bazilian.

Një tjetër studim i vitit 2020 i botuar në Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism zbuloi se darkat e vona në 20 subjekte të rritur të shëndetshëm shkaktuan intolerancë të natës ndaj glukozës dhe reduktuan aftësinë e trupit të tyre për të përdorur yndyrën për energji.

“Megjithatë, nuk ka kohë ideale universale për darkë dhe ka shumë variabla për t’u marrë parasysh kur caktoni kohën e një vakti”, tha Dr. Maya Feller, një dietologe me bazë në Bruklin, e cila thotë se është e qartë nga të gjitha sa më sipër se trupi përfiton nga ngrënia para orës 19:00 por edhe që, ndërkohë që përpiqeni të mos hani shumë vonë në mbrëmje, të gjithë duhet të gjejnë kohën që i përshtatet më shumë.