LifeStyle

Java e 20-të e shtatzënisë: Jeni në gjysmë të rrugës për të takuar mrekullinë tuaj të vogël dhe mund të ndieni edhe lëvizjet

Ja çfarë tjetër mund të prisni

Java e njëzetë e shtatzënisë sjell një lajm të mirë – tani mund të ndieni lëvizjet e bebes suaj.

Ju jeni në gjysmë të rrugës, vetëm edhe kaq kohë dhe fëmija juaj do të lindë.

TS Poll - Loading poll ...

Ja çfarë mund të prisni në javën e njëzetë të shtatzënisë dhe çfarë vëmendje duhet t’i kushtoni.

Çfarë ndodh me beben?

Bebja peshon nga 250 deri në 300 gramë dhe është rreth 16 cm e gjatë nga koka deri në të pasmet (madhësia e një ftoi) dhe rreth 25 cm nga koka te këmbët.

Në 20 javët e para, kur këmbët e bebes janë të përdredhura pranë stomakut, është e vështirë të matet, matjet merren nga maja e kokës deri në të pasmet. Pas javës së 20-të bebja matet nga koka te gishti i madh i këmbës.

Bebja tani gëlltit më shumë lëng amniotik, i cili është i mirë për sistemin tretës. Ajo gjithashtu prodhon mekonium – një substancë e zezë, ngjitëse që do të grumbullohet në zorrët e saj dhe do ta shihni atë në pelenën e parë (disa bebe e nxjerrin derdhjen e tyre të parë në stomak ose gjatë lindjes).

Nëse jeni duke mbajtur një vajzë, mitra dhe qafa e saj janë të formuara dhe në vend. Nëse mbani një djalë, organet gjenitale tani janë të dukshme, por mund të fshihen gjatë ekzaminimit me ultratinguj.

Çfarë po ndodh me mamin?

Urime! Ju jeni në gjysmë të rrugës. Nëse është fëmija juaj i parë, ju mund t’i ndjeni lëvizjet pikërisht këtë javë. Ata janë ende shumë të butë dhe periodik. Gratë shtatzëna, të cilat në fillim nuk dinë t’i njohin, i përshkruajnë si vezullime të lehta ose acarime të lehta që ndjejnë në stomak.

Mitra juaj do të rritet me një centimetër në javë dhe pjesa e sipërme e saj tani është afërsisht në nivelin e kërthizës. Me rritjen e tij rritet edhe presioni në stomak, veshka dhe mushkëri, gjë që mund të shkaktojë tretje të dobët, urinim të shpeshtë dhe mungesë ajri.

Në periudhën në vijim do të shtoni rreth gjysmë kilogramë në javë. Sigurojini vetes sasi të mjaftueshme hekuri – një mineral që përdoret për të krijuar hemoglobinën.

Nëse ende nuk je e përgatitur nga ana psikike për lindje, mund të jetë një ide e mirë të bëni një vizitë. Pyesni miqtë, familjen ose një mjek për një rekomandim.

Çfarë duhet të bëni?

Parashikoni problemet. Nëse keni një kafshë shtëpiake, bisedoni me gjinekologun tuaj. Disa sëmundje të qenve dhe maceve mund të kenë pasoja të tmerrshme tek fetusi.

Është koha për kontrollin tuaj të dytë me ultratinguj! Kjo procedurë pa dhimbje e ndihmon mjekun të kontrollojë rritjen e foshnjës, defektet e mundshme, placentën dhe kordonin e kërthizës, nëse data e lindjes është e saktë dhe sa foshnja do të keni në duar. Gjatë ekzaminimit, mund të shihni foshnjën duke lëvizur ose duke thithur një gisht. Merrni me vete partnerin tuaj dhe kërkojini mjekut të printojë një foto të foshnjës për albumin!

Gëzoje veten me diçka të bukur. Ju jeni në gjysmë të rrugës! Pse të mos e festoni?! Ndizni qirinj aromatikë, vishni një këmishë nate të re ose bëni një masazh. Mund të bëni disa foto profesionale gjatë shtatzënisë ose t’i blini vetes disa rroba që do t’ju bëjnë të ndiheni seksi.