LifeStyle

Shkencëtarët kanë zbuluar se cili aktivitet është më i mirë për fëmijët

Fëmijët angazhohen në lloje të ndryshme hobi ndërsa rriten. Disa zgjasin gjithë jetën, të tjerët mërziten brenda disa javësh. Por ka një gjë që mund t’i jepni fëmijës tuaj tani për të përmirësuar shëndetin e trurit në të ardhmen.

Sipas shkencëtarëve, është për ta mësuar atë të luajë një instrument muzikor.

Në një studim nga Universiteti i Edinburgut, njerëzit që i binin një instrumenti për pjesën më të madhe të jetës së tyre shënuan rezultate më të mira në testet njohëse në të 70-at dhe në fillim të viteve 80 sesa ata që nuk e luanin.

Lidhja ishte e dukshme edhe kur u morën parasysh faktorë të tjerë që mund të ndikonin në shëndetin e trurit në pleqëri, si inteligjenca apo arsimi.

Të gjithë pjesëmarrësit në studim, 420 prej tyre, kanë lindur në vitin 1936 në zonat Edinburgh dhe Lothian. Gjatë rritjes u testuan funksionet e tyre fizike dhe psikologjike.

167 prej tyre kishin përvojë në luajtjen e një instrumenti muzikor, kryesisht në vitet e tyre të fëmijërisë ose adoleshencës, dhe dolën më mirë në testet e shpejtësisë së përpunimit të informacionit dhe të të menduarit hapësinor.

“Ne i shohim këto rezultate si një pikënisje emocionuese për kërkime të mëtejshme se si përvoja muzikore gjatë gjithë jetës mund të kontribuojë në plakjen e shëndetshme,” tha Dr Judith O’Kelly nga Universiteti Napier i Edinburgut.

Rezultatet e studimit janë publikuar në revistën “Psychology and Aging”. Studimet e mëparshme kanë treguar se fëmijët gjithashtu përfitojnë nga luajtja e muzikës kur janë të vegjël, sepse kjo i ndihmon ata të arrijnë rezultate më të mira në testet njohëse.