ShowBizzz

Shtatë kuriozitete për tukanët që ndoshta nuk i keni ditur!

Sqepin e kanë katër herë më të madh se koka

Në botë ekzistojnë 15 lloje tukanësh dhe të gjithë ndajnë një karakteristikë, të gjithë janë sqepmëdhenj.

Ne ju zbulojmë se për çfarë shërben dhe kuriozitete të tjera për këta zogj.

TS Poll - Loading poll ...

1. Sqepi i madh

Tukani ka një sqep pothuajse katër herë më të madh se koka e tij dhe dy herë më të vogël se pjesa tjetër e trupit, ndonëse roli i tij ende nuk dihet. Disa shkencëtarë pretendojnë se i ndihmon ata të tërheqin gjahun, ndërsa të tjerë sugjerojnë se është veçanërisht i dobishëm për të trembur kafshët më të vogla ose për t’i ndihmuar ata të arrijnë ushqimin që është në degë të paarritshme. Ekziston një mundësi tjetër – një sqep i tillë mund t’i ndihmojë ata të rregullojnë temperaturën e trupit, e cila është shumë e dobishme në pjesë të botës me një klimë tropikale. Sidoqoftë, pavarësisht nga funksioni i tij, çdo biolog do të pajtohet se ky sqep është një mrekulli inxhinierie – i lehtë dhe i fortë, pothuajse i zbrazët dhe i bërë nga keratina.

2. Fjala “tucano” i referohet këngës së tij

Fjala vjen nga “tucano”, një term që i referohet tingullit karakteristik të këtyre zogjve, i ngjashëm me karkatje të bretkosave. Tukanët kombinojnë zërat e tyre të ndryshëm me tingujt e trokitjes së sqepit,he shumë prej tyre janë në gjendje të bëjnë zhurmën e lehjes, rënkimit ose rrënqethjes.

3. Ata nuk hanë vetëm fruta

Siç u përmend më herët, tukanët përdorin sqepat e tyre të gjatë për të gjetur ushqim. Mirëpo, ekspertët theksojnë se ky mjet ka edhe të metat e veta, pasi detyrohen të hedhin kokën mbrapa gjatë gëlltitjes. Edhe pse shumica i konsiderojnë kryesisht si barngrënës, menyja e tyre përfshin një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh – të tilla si insektet, gjarpërinjtë, bretkosat dhe madje edhe gjitarët e vegjël, vezët dhe zogjtë e tjerë më të vegjël.

4. Ata përballen me rreziqe të shumta

Toukanët nuk janë në prag të mbijetesës, as nuk janë subjekt i shqetësimit të ruajtjes. Megjithatë, në natyrë ata janë pre e shumë zogjve grabitqarë si bufat dhe shqiponjat, ndërsa boat dhe jaguarët shpesh sulmojnë foletë e tyre. Sqepi i tyre i madh është shumë i mrekullueshëm, por jo tepër i dobishëm kur bëhet fjalë për mbrojtjen kundër grabitqarëve.

5. Ngjashmëritë me qukapikun

Edhe pse në pamje të parë nuk duket sikur tukanët dhe qukapikët kanë shumë të përbashkëta, të dy zogjtë i përkasin rendit Piciformes. Ashtu si qukapikët dhe makausët me të cilët ndajnë pyllin, ata janë zigodaktile, që do të thotë se kanë dy gishtërinj që tregojnë përpara dhe dy që tregojnë prapa – një dizajn shumë i dobishëm për të lëvizur midis degëve të dendura të pyjeve tropikale. Për më tepër, si tukanët ashtu edhe qukapikët kanë gjuhë të gjata e të ngushta dhe pendë të shkurtra e të forta.

6. Ndërtojnë foletë në pemë

Një karakteristikë tjetër që ndajnë me qukapikun është vendi ku ndërtojnë foletë. Të dy zogjtë e bëjnë këtë në zgavrat e pemëve, gjë që ka kuptim nëse mendoni se ata kalojnë pjesën më të madhe të kohës në tendë. Ndonjëherë ata përdorin vrimat e lëna nga qukapikët dhe vendosin deri në 15 vezë në to. Inkubacioni zgjat nga 16 deri në 18 ditë, pas së cilës të vegjlit pa sqepin karakteristik shtrihen.

7. Zogj të shoqërueshëm dhe monogamë

Tokanët janë zogj shoqërorë, veçanërisht kur kërkojnë ushqim. Ata jetojnë në grupe deri në 20 individë, megjithëse janë monogamë. Zakonisht riprodhohen në pranverë dhe kur femra lëshon vezët, ajo i ndërron ato së bashku me mashkullin. Të vegjlit lindin me sy të mbyllur dhe pa pupla dhe janë plotësisht të varur nga prindërit e tyre për dy deri në tre muajt e ardhshëm.