LifeStyle

Si stresi dhe shëndeti juaj i dobët mendor po ju shkatërron jetën seksuale

Sipas ekspertëve, kënaqësia seksuale ka një ndikim të fuqishëm në kënaqësinë e marrëdhënieve dhe madje edhe në kënaqësinë e jetës. Seksi i kënaqshëm lehtëson ndjenjën tonë të lidhjes me partnerin, gjë që na ndihmon të ndiejmë kënaqësi pavarësisht problemeve të rutinës.

Lidhja ndërmjet shëndetit mendor dhe mosfunksionimit seksual

Njerëzit të cilët po kalojnë një periudhë të vështirë me shëndetin e tyre mendorë janë në rrezik për t’u ndjerë të shkëputur në marrëdhëniet e tyre dhe në jetë – e lëre më ndikimin negativ të shtuar që mund të ketë mosfunksionimi seksual në izolimin social.

Sipas studimeve, 93 përqind e njerëzve raportuan një mosfunksionim seksual si rrjedhojë e gjendjes së rëndë psikologjike. Në mënyrë të ngjashme, midis 33 dhe 75 përqind e njerëzve me çrregullime ankthi, 25 deri në 81 përqind e njerëzve me çrregullim obsesiv-kompulsiv dhe 25 përqind e njerëzve me skizofreni gjithashtu pranuan sfidat seksuale. Në përgjithësi, shqetësimi më i shpeshtë seksual ishte dëshira e ulët për burrat dhe gratë, e ndjekur nga mosfunksionimi orgazmik.

Njerëzit që shmangin prekjen kur nuk kanë dëshirë seksuale

Në të njëjtën kohë, ndoshta nuk ju habit fakti që njerëzit po bëjnë më pak seks sesa dikur. Pa dyshim, ka një lidhje midis sfidave emocionale dhe atyre seksuale—veçanërisht dëshirës së ulët. Klientët në depresion të cilëve u mungon dëshira seksuale, pranojnë se ndalojnë së prekuri partnerin e tyre sepse kanë frikë se kjo do të nënkuptojë se po iniciojnë seksin. Si rezultat, njerëzit me sfida emocionale ose seksuale rrezikojnë të kultivojnë jo vetëm një martesë pa seks, por edhe një martesë pa prekje.

Nuk duhet të lejoni që sfidat tuaja emocionale dhe/ose seksuale të shuajnë lidhjen tuaj intime. Nëse e gjeni veten duke luftuar me humorin dhe sfidat seksuale, mund të bëni shumë për të luftuar izolimin dhe për të ruajtur lidhjen tuaj intime.