LifeStyle

Si të mësosh të flasësh më pak dhe saktë?

Bisedat e vogla nuk janë vetëm një mënyrë për të kaluar kohën, por edhe një mjet për t’u lidhur me të tjerët dhe mund të jetë fillimi i mundësive të mëdha

Bisedat e vogla janë fjalë të lehta, për tema asnjanëse dhe intime, që i vendosim me ato që kemi pak besim. Këto trajtojnë tema të tilla si moti, programet televizive, shijet muzikore apo aktivitetet dhe interesat e përbashkëta, por ato nuk na vendosin në asnjë mënyrë në një pozitë të hapur apo të prekshme në lidhje me tjetrin.

Me fjalë të tjera, çdo lidhje ndërtohet bazuar në vetë-zbulesën (duke ndarë me vetë informacionin e tjetrit për mendimet, emocionet apo synimet që janë me interes dhe që nuk do ta dinin ndryshe). Por ajo rritet në mënyrë progresive dhe ndjekja e ritmit të duhur është kyçe.

Cilat janë dobitë e saj?

Si qenie shoqërore, ne duhet të mendojmë se mund t’u besojmë të tjerëve dhe se nuk jemi vetëm, kështu që një shkëmbim i vogël fjalësh me një fqinj, me asistentin e dyqanit ose me këdo që ulet pranë nesh në autobus, kontribuon për të përmbushur këtë nevojë.

Për shembull, një studim zbuloi se, kur porositnin një kafe, njerëzit që bashkëvepronin dhe bënin një bisedë të vogël me barista-n, përjetonin një humor më të mirë dhe ndjenjë më të madhe përkatësie sesa ata që nuk e bënin këtë.

Përveç kësaj, këto marrëdhënie, të cilat mund t’i quajmë lidhje të dobëta, japin akses në informacion dhe mundësi unike. Nëse lidhemi vetëm me rrethin tonë të mbyllur, humbasim shansin për të mësuar dhe zbuluar, për t’u lidhur me realitete të tjera dhe për të zgjeruar perspektivat.

Në planin profesional, një fjalim i vogël është gjithashtu një avantazh. Një studim i Universitetit Rutgers tregon se ata që angazhohen lehtësisht në biseda të vogla dhe marrëdhënie të lehta perceptohen më pozitivisht nga bashkëmoshatarët dhe eprorët e tyre. Po ashtu, ata janë në një pozitë më të mirë për t’u angazhuar me klientët dhe për të krijuar një përvojë të kënaqshme për të dy.

Si të flasim më mirë pak?

Bëni pyetje: Njerëzve u pëlqen të mendojnë se të tjerët interesohen për ne dhe kur kjo ndodh, ka më shumë të ngjarë të hapemi dhe të bëjmë një bisedë të këndshme.

Jini të përgatitur: nëse nuk ju jepet shumë për të zhvilluar bisedime banale, mendoni për disa tema që mund t’i prekni, kur gjendeni në këtë situatë. Përpiquni të shmangni tema të diskutueshme, të tilla si politika apo feja, dhe optoni për tema më miqësore dhe neutrale.

Analizoni kontekstin: nuk është njësoj të flisni me parukieren tuaj sesa me një koleg të ri pune, kështu që temat e përshtatshme do të jenë të ndryshme në secilin rast. T’i japësh asaj një prekje më personale ose më profesionale është diçka për t’u marrë në konsideratë, si dhe bazuar në përvojat e përbashkëta, interesat e përbashkëta apo elementët që ndodhin pikërisht në atë moment.

Mbani një qëndrim të hapur dhe pranues: Gjithashtu, përpiquni ta ndihmoni bisedën të rrjedhë. Ndonjëherë, ndrojtjet ose frika e refuzimit na paralizojnë dhe na çojnë të përgjigjemi shumë shkurt, gjë që e pengon bisedën. Pra, kur personi tjetër t’ju pyesë, përpiquni të ofroni disa informacione të tjera në mënyrë që dialogu të vazhdojë.