ShowBizzz

Sjellja e tepruar: Një mënyrë tjetër për të sabotuar veten

Takojmë të gjitha llojet e njerëzve në jetë. Disa na inkurajojnë të ecim përpara me dashamirësinë dhe ndihmën e tyre. Të tjerë, nga ana tjetër, i bëjnë gjërat më të vështira. Secili prej nesh zgjedh kë të na mbajë pranë dhe kë të shtyjë për të shmangur fatkeqësitë.

Sjellja e tepruar: një mënyrë për ta bërë veten të padukshëm

Ndonjëherë u japim kaq shumë të tjerëve, saqë nuk mendojmë më për veten.  Nuk po themi se ka ndonjë gjë të keqe të bësh gjëra për njerëzit e tjerë. Por ne përqendrohemi vetëm në të bërit atë që është e keqe për ju. Ju mund të gjeni veten duke u përpjekur për të kënaqur të gjithë, ose sepse ata duan ndihmën tuaj ose sepse ju mendoni se ata kanë nevojë për të. Kjo është arsyeja pse ju përkushtoheni për t’i bërë ata të ndihen mirë me çdo kusht.

Pavarësisht nëse e besoni apo jo, politeizmi i tepruar mund të jetë i sikletshëm dhe i parehatshëm, sepse duke ndihmuar vazhdimisht personin tjetër, nuk i lejoni të bëjnë gjërat që duan të bëjnë. Ti përqendrohesh kaq shumë në nevojat e tyre, saqë mund të shpërfillësh nevojat e tua.

TS Poll - Loading poll ...

Kur mirësia jote e bën të vështirë t’u thuash jo njerëzve

Gjithashtu, mund t’i kushtoni shumë rëndësi mirësjelljes. Ngaqë beson se duhet të jesh i sjellshëm, nuk vendos kufij dhe i thua po çdo kërkese të vogël. Sigurisht, mund të përballosh vetëm të bësh gjithçka për të qenë njeri i mirë.

Çfarë nuk shkon me këtë? Nëse jeni duke bërë gjëra që nuk ju shkaktojnë probleme, atëherë nuk ka asnjë problem. Por imagjinoni këtë, ju duhej të kalonit një situatë të parehatshme vetëm sepse dëshironit të ishit të sjellshëm.  Shumë herë biem në këtë grackë dhe mendojmë se duhet të pranojmë gjithçka që na kërkohet, se duhet t’u pëlqejmë njerëzve në mënyrë që ata të na duan. Po ne vetë? Ekstremet nuk kanë asgjë të mirë për ta. Mund të tregosh mirëdashje edhe duke ruajtur kufijtë e tu.

Pasojat e politeizmit të tepruar

Pasiguria.

Vetëvlerësim i ulët.

Ndërgjegjësim i ulët.

Më pak marrëdhënie intime.

Ndjenja e fajit.

Më shumë marrëdhënie të ndërvarura.

Rritje e aksidenteve.

Nevoja për miratim.

Sjellja toksike ka vetëm disa të meta. Është një rreth vicioz në të cilin ne e lëmë pas dore veten. Ne nuk e vlerësojmë veten dhe ndërtojmë marrëdhënie ku personi tjetër ka gjithmonë nevojë për diçka. Pra, ne nuk e dimë se çfarë të bëjmë kur ky person nuk është përreth. Gjithashtu fillon të bëhet më e vështirë të jesh vetëm me veten.

Strategji për t’ju ndihmuar të shmangni mirësjelljen e tepruar

Vizato kufijtë. Bëji të ditur njerëzit kufijtë e tu. Thuaju gjëra që nuk të pëlqejnë, nuk duan të bëjnë dhe gjëra që të shqetësojnë. Duke bërë këtë, ata do të dinë se çfarë do të duan dhe nuk do të duan nga ju.

Përpiqu të mos ndihesh fajtor. Ndonjëherë duhet të thuash jo. Mjaft u ndjeve fajtor që nuk i bëre nder dikujt ose që nuk je gjithmonë aty për ta. Nuk ke pse e bën dhe kjo nuk do të thotë se nuk po tregohesh i sjellshëm.

Bëni një listë të prioriteteve tuaja. Mund t’i ndihmosh njerëzit pa e lënë pas dore veten. Organizoni prioritetet tuaja dhe vendosni se cila vjen e para. Duke e bërë këtë, mund ta dini se sa kohë do të keni për të tjerët.

Ji më i vetëdijshëm. Njihuni dhe dini se çfarë dëshironi, kështu që do të jetë më e lehtë të vizatoni kufijtë tuaj. Do ta kuptoni pse është kaq e vështirë të vendosni ndjenjat, mendimet dhe veten para jush në një mënyrë më të mirë.