ShowBizzz

Treguesit që shënjojnë distancën emocionale në çift

Dashuria përshkruhet gjithmonë si diçka magjike, e mrekullueshme, që të bën të ëndërrosh… Prandaj, pak janë të vetëdijshëm se dashuria është në të vërtetë një mundësi e artë për t’u rritur, testuar veten dhe për të kapërcyer një numër të madh sfidash. Kontakti emocional me partnerin është një  çështje serioze: është ngjitësi kryesor që bashkon dhe bashkëpunon! Nëse bashkimi emocional dështon, mund të lindin kriza dhe momente ngërçi: distanca emocionale është një kambanë e qartë alarmi që duhet të çojë në një reagim të shpejtë nga çifti!

Lidhja emocionale na bashkon me personin tjetër dhe na lejon të investojmë energji në aspektin e vëmendjes, kohës, mirëkuptimit, durimit, burimeve materiale dhe emocionale. Lidhja emocionale na lejon të krijojmë një marrëdhënie dashurie ku nuk presim asgjë në këmbim përveç mirëqenies së çiftit. Nëse nuk kemi më shumë burime për të investuar ose po investojmë shumë, por pa shijuar mirëqenien e merituar të çiftit, lidhja emocionale dobësohet. Këtu janë simptomat e qarta të distancës emocionale.

1.Mungesa e intimitetit

Ndonjëherë, shenjat e largimit mund të jenë delikate. Kjo ndodh si nëse partneri nuk dëshiron të luajë me letrat e tij të hapura, ashtu edhe nëse në çift është krijuar një përçarje prej vitesh. Ndonjëherë, çiftet mund të kalojnë së bashku edhe kur nuk ka pasur intimitet prej vitesh! Kjo ndodh kur të dy partnerët nuk kanë guximin të lënë dëshirën dhe stimujt për të rikonsoliduar marrëdhënien.

TS Poll - Loading poll ...

Intimiteti është një element kyç në një marrëdhënie. Kur momentet e intimitetit me partnerin na bëjnë të mos ndihemi rehat, është e nevojshme t’i kushtojmë vëmendje problemeve pas tyre…. Zakonisht bëhet fjalë për komunikim të dobët. Kur ndaluat së krahasuari me partnerin tuaj dhe më e rëndësishmja, pse e bëtë? Pyetni veten dhe partnerin tuaj duke kujtuar kohët e vjetra, kur intimiteti mes jush ishte një gjë e natyrshme.

2.Muri emocional

Kur një çift grumbullon probleme të pazgjidhura (të cilat mund të jenë gjithashtu mosmarrëveshje të vogla, por që në afat të gjatë mund të bëhen barra të vërteta), priret të ngrihet një mur emocional, duke nxitur zakonin e pashëndetshëm të fshehjes së emocioneve  nga  partneri. Fillon me zemërimin e pashprehur që në afat të gjatë mund të shkaktojë grindje të forta edhe për gjëra të vogla. Muri emocional shkakton mërzitje në çift, zhgënjim dhe mungesë interesi për të ndarë.

3.Manipulimi

Manipulimi në çift është pasojë e drejtpërdrejtë e murit emocional. Nëse mungon komunikimi dhe nuk shprehni atë që ju nevojitet, do të përfundoni duke rënë në shantazh emocional, viktimizimi ose më keq, pavarësisht se e bëni marrëdhënien tuaj toksike. Kjo fazë është rezultat i një distancë emocionale të marrë deri në acarim.

4.Mosinteresimi

Nëse ka ndonjë problem në marrëdhënie, çiftet e shëndetshme marrin hapa për ta rregulluar atë në mënyrë që askush të mos ndihet i lënduar ose i mërzitur përsëri. Me pak fjalë, edhe në çiftet e shëndosha ka probleme, por ato zgjidhen. Një partner krejtësisht i painteresuar nuk është i aftë të ndërtojë një çift të shëndetshëm. Nëse ka probleme, ajo/ai nuk bën asgjë dhe kur përpjekjet janë të njëanshme, pashmangshmërisht do të përsëriten të njëjtat plagë, gjithmonë të njëjtat shqetësime!

Mosinteresimi është ndoshta simptoma më e keqe, madje edhe më e keqe se manipulimi: indiferenca ulet në çift dhe nuk bëhet asgjë për të gjetur sërish bashkimin. Ai nuk kujdeset më për karrierën tuaj, për rritjen tuaj personale, e lëre më për shkallën tuaj të kënaqësisë. Nëse ai ju sheh poshtë, situata bëhet më e bezdisshme për të/ajo dhe jo një arsye për afërsi të vërtetë emocionale.

5.Qëndrimi mbrojtës

Pranimi i gabimeve të dikujt është një virtyt që pakkush e ka. Të shikosh partnerin në sy, të kuptosh thellë ofendimin dhe të sigurohesh që gabimi të mos përsëritet, është një akt i rritjes së fortë emocionale… por është gjithashtu një luks që ata që marrin një qëndrim të vazhdueshëm mbrojtës nuk mund ta përballojnë.

Të pranosh një gabim do të thotë të pranosh brishtësinë tënde. Sa prej tyre janë të gatshëm t’i pranojnë vetes se janë njerëz dhe të brishtë? Shumë njerëz mbulohen me njëmijë mburoja mbrojtëse, aq sa shkëputen nga realiteti dhe jetojnë në një botë ku ndihen të pagabueshëm.

Në përgjithësi, këta persona kanë perceptimin se partneri është shumë i ndjeshëm ose aspak i ndjeshëm, se flet në mënyrë të papërshtatshme, se duhet të kujdeset më mirë për fjalët e tij… Për këta persona, nëse diçka nuk shkonte, përgjegjësia sigurisht që i takon dikujt tjetër dhe, mjerisht, shumë shpesh partnerit.

Partneri bëhet kokë turku për çdo pakënaqësi të përjetuar. Këta njerëz mendojnë se nuk kanë nevojë të ndryshojnë dhe se që marrëdhënia të shkojë më mirë, partneri duhet të ndryshojë. Ata rrallë kërkojnë falje dhe japin shumë energji për të vënë në dukje gabimin më të vogël të partnerit të tyre.

Ky qëndrim mbrojtës shkakton sjellje të zemërimit, shkëputjes dhe armiqësisë tek tjetri. Në këtë kontekst, për të përmirësuar marrëdhënien, duhet të mësoni sinqerisht të pyesni veten dhe të dëgjoni me të vërtetë tjetrin. Në një çift, nevojat e dy komponentëve kanë peshë të barabartë, duhet të mësosh të bësh më mirë nëse dëshiron të ruash një ekuilibër të mirë.

Si të shkurtoni distancën emocionale në çift

Distanca emocionale mund të shkurtohet duke filluar një udhëtim terapeutik të një çifti ku baza është komunikimi transparent dhe i paqartë, sepse ndërmjetësohet nga një psikoanalist ose psikoterapist ekspert. Përveç terapisë në çift, ka mënyra argëtuese për të shkurtuar distancën emocionale dhe për t’u rilidhur me partnerin tuaj!

Sipas studimeve, ndarja e përvojave dhe emocioneve romantike me partnerin shkurton distancat që ngjarjet kanë vendosur mes dy individëve. Të biesh në dashuri ushqehet me molekula sinjalizuese si dopamina dhe norepinefrina, të njëjtat substanca që mund të prodhohen me aktivitete që duhen kryer së bashku.

Gatim së bashku: punë ekipore

Aktivitetet që lejojnë çiftet të punojnë si ekip ndihmojnë në rizbulimin e intimitetit duke kapërcyer distancat emocionale. Mund të përgatisni një darkë së bashku ose të merrni kurse që përfshijnë punë sinergjike midis dy partnerëve.

Datat e misterit: Ushtrimi i empatisë

Merrni me radhë, një fundjavë ose një muaj secili. Çdo javë ose çdo muaj (në varësi të mundësive të çiftit) njëri nga dy partnerët do të organizojë një dalje misterioze. Kush organizon udhëtimin apo daljen duhet të ketë parasysh preferencat e partnerit për ta bërë fundjavën të këndshme. Çdo javë tjetër, njëri nga dy komponentët e çiftit do të marrë përsipër të organizojë gjithçka pa i zbuluar shumë të dhëna partnerit… misteri e mban të ndezur interesin e çiftit!

Përveç kësaj, përmes përvojës së organizatorit, muskuli i ndjeshmërisë ushtrohet duke u përpjekur të imagjinohet nëse një aktivitet i zgjedhur do ta kënaqë vërtet partnerin.

Mos ndaloni së njohuri: dëgjimi aktiv

Mos ndaloni së njohuri dhe mbi të gjitha mos ndaloni së komunikuari. Ka disa pyetje që duhet t’i bëni partnerit tuaj për të bërë të ndjerë praninë tuaj dhe për të konsoliduar një lidhje empatie. Dëgjim aktiv, pyetje, vëmendje… rivendosni distancat emocionale duke i bashkuar sërish brenda çiftit. Mos prisni pyetje të denja për Nobel… bëni gjëra të thjeshta si:

Si shkoi sot?

Ke nevojë për mua?

Cilat janë planet tuaja për ditën/javën apo këtë muaj?

A jam një e dashur/bashkëshorte e mirë?

Cilat janë qëndrimet e mia që ju bëjnë të ndiheni të dashuruar?

Nëse mund të ndryshonit një aspekt të karakterit tim, çfarë do të ndryshonit?

A mund ta kuptoni se çfarë ndjej tani?

Cila është gjëja më e mirë që ju ka ndodhur ndonjëherë?

Cila është frika juaj më e madhe?

….

Është e rëndësishme të përballeni me njëri-tjetrin në baza ditore, ashtu siç është e rëndësishme të vini në kontakt me emocionet e partnerit tuaj dhe të siguroheni që partneri juaj të kuptojë atë që ndjejmë. Kjo përfshin dëgjimin pa ndërprerje, të qenit i gatshëm për të pyetur, tolerimi i dallimeve të opinioneve dhe pranimi i konfrontimit, madje edhe për çështjet më serioze dhe potencialisht negative. Një çift i bashkuar duhet të jetë në gjendje të përballojë gjithçka.

Kërkimi për reciprocitet nuk duhet të jetë kurrë shumë i turpshëm ose të duket si një pretendim, sikur ato sjellje të ishin për ju me të drejtë. Reciprociteti tregon historinë e dy njerëzve dhe jo vetëm të njërit. Të mësosh të shprehesh me qetësi, të stërvitesh në ndjeshmëri dhe të dëgjosh njëri-tjetrin, mund të ndihmojë në prishjen e atij muri. Kur krijon rrethanat e duhura, qëndrimi që tjetri do të mund të mbajë ndaj teje mund të të befasojë!

Dy njerëz janë  të ndryshëm, unikë  dhe për këtë arsye ata janë gjithmonë paksa të papajtueshëm me njëri-tjetrin, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të dekurajoheni, të kapeni nga zemërimi ose frika. Nëse është krijuar një barrierë, me qetësi dhe me dialog empatik, do të jetë e mundur të prishet. Është thelbësore të ndërmerrni hapat e parë të vegjël për të gjetur më në fund rrugën që dëshironi të ndiqni. Ajo rrugë ku do të plotësohen nevojat tuaja dhe të partnerit tuaj.