LifeStyle

5 fraza që mund t’i thoni një nëne të re në vështirësi

Sot do të flasim për mëmësinë, por në një mënyrë tjetër, duke u ndalur te vështirësitë e mëmësisë, të cilat janë të pashmangshme. Le të fillojmë nga muajt e parë të mëmësisë, kur kemi të bëjmë me një fëmijë shumë të vogël, periudhë në të cilën vështirësitë që duhen përballuar janë më të dukshme, të vërtetuara edhe nga shumë kërkime shkencore: pas lindjes gruaja gjendet në një situatë objektivisht të vështirë: mes ndryshimeve hormonale, depresioni (ankthi) postpartum, këshillave të pakërkuara dhe madje edhe netëve pa gjumë. Si ta ndihmoni nënën e re? Dhe për një nënë, si ta ndihmojë veten? Përveç ndihmës konkrete që është gjithmonë e mirë, ka gjëra të vogla që mund të bëhen për ta bërë nënën e re të ndihet menjëherë më mirë. Ka të bëjë me gjetjen e fjalëve të duhura.

Sepse fjalët ndihmojnë dhe bëjnë që një nënë e re të ndihet më mirë dhe një nënë që ka eksperiencë, por që është në një kohë të vështirë.

5 frazat për t’ja thënë dhe përsëritur një nëne të re dhe vetes në çdo moment të vështirë:

Të admiroj ku gjen energjinë për të bërë gjithçka

Nënat bëjnë përpjekje vërtet titanike pavarësisht nga efektet e mëvonshme të lindjes, hormonet dhe ushqyerja me gji ose me biberon, të gjitha ngjarjet që e lodhin, por megjithatë arrijnë të menaxhojnë kërkesat e panumërta të një foshnje, të durojnë të qarat e zgjatura dhe të vazhdueshme, duke fjetur një disa orë në natë. Për këtë arsye, të dish që të tjerët e kuptojnë se sa të përkushtuara janë nënat, është një ngushëllim i madh dhe gjithashtu një inkurajim.

Është e kotë të shikosh nënat e tjera dhe të shohësh se ato mund të bëjnë gjithçka. Edhe ne jemi një nga ato.

Asnjëherë nuk e dini se sa një kompliment mund të ndihmojë një person tjetër për të kapërcyer një moment të vështirë, një ditë problematike ose një moment të keq dhe nëse nuk ua thonë të tjerët, thuajani vetes: Unë e admiroj veten, gjej energjinë për të bërë gjithçka, jam vërtetë mirë. Përsëriteni këtë sa herë që mendoni se keni nevojë për të.

Ju jeni duke bërë një punë vërtet të shkëlqyer

Kush prej nesh nuk do të donte ta dëgjonte këtë? Të gjitha nënat e reja, edhe ato me një karakter të fortë, duhet të përballen me dyshime, dështime të vogla dhe zhgënjime përgjatë ditës. Shumë herë nënat e reja janë të ekspozuara ndaj kritikave pak a shumë të mbuluara nga të njohurit, të afërmit dhe miqtë. Herë pas here, të dëgjosh një zë miqësor që deklaron se vlerësojnë përpjekjet e tyre dhe duke ditur se po ia dalin mirë, është vërtet bukur dhe menjëherë i bën të ndihen më mirë.

E di që është e vështirë

Është e kotë ta mohosh, të jesh nënë dhe të kujdesesh për një të porsalindur është e ndërlikuar, por jo të gjithë e dinë dhe e pranojnë. Kjo është arsyeja pse kur dikush e njeh këtë vështirësi, ndihet më i lehtë dhe i kuptuar. Dhe mos gjykoni.

Keni nevojë për një shami?

Po, një e qarë çliruese në situata të caktuara është vërtet e mirë. Edhe nëse do të kishin burime të pashtershme force dhe energjie, gratë që sapo janë bërë nëna nuk janë të mbinatyrshme. Ndërmjet kujdesit për të voglin, ndonjëherë edhe kujdesin për një vëlla apo motër të vogël, menaxhimin e familjes dhe ndoshta rifillimin e punës, të kesh shpërthime emocionale është absolutisht normale. Të dish se të tjerët të kuptojnë është një ngushëllim. Në shumë raste, një britmë e mirë, çliruese mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë menjëherë. Pra, nëse je nënë dhe dëshiron të qash, vazhdo pa u ndjerë në faj, nëse je një person i afërt me një nënë që qan, mos i thuaj ndalo së qari, por lëre dhe jepi një shami, ose përqafoje atë. Nuk ka asgjë të keqe të qash.

   5. Na lejoni t’ju ndihmojmë

Disa njerëzve nuk u pëlqen të kërkojnë ndihmë. Të gjitha nënat e reja, absolutisht të gjitha, kanë nevojë për mbështetje praktike dhe psikologjike. Po, pra, të ofrosh të japësh dorën edhe në gjëra të vogla dhe po të pranosh këto ndihma. Mund të pyesni nënën se çfarë preferon, për shembull, mund t’i ofroni që t’i mbani fëmijën derisa ajo të shkojë në pazar ose anasjelltas.