ShowBizzz

5 situata që vjedhin energjinë emocionale

Energjia emocionale është një emër tjetër për vitalitetin. Atë forcë që kemi, para se të lodhemi. Nëse themi se disa situata na e vjedhin atë, është sepse ato me të vërtetë na bëjnë të shpërdorojmë atë vitalitet për çështje që janë të parëndësishme, por që kërkojnë përpjekje.

Situatat që na heqin energjinë emocionale janë të shumta. Ata duhet të shmangen sepse kërkojnë shumë dhe japin pak në këmbim. Janë episode që janë vetëm për të na shpërqendruar nga ajo që është e rëndësishme, nga ajo që na pasuron. Le të mësojmë t’i identifikojmë ato për t’i shmangur ato. Këto janë pesë prej tyre.

Argumente për tema të parëndësishme

TS Poll - Loading poll ...

Debati është një mundësi e shkëlqyer për të paraqitur pikëpamjet tuaja dhe për të mësuar nga mendimet e të tjerëve. Pak gjëra janë aq pasuruese sa zhvillimi i një dialogu konstruktiv, mes njerëzve që mendojnë ndryshe. Ajo zgjeron perspektivën dhe pasuron të menduarit, si dhe forcon aftësitë e komunikimit.

Diçka krejt ndryshe ndodh kur janë dy njerëz që janë zhytur në një diskutim të parëndësishëm, qëllimi i vetëm i të cilëve është të “rrahin tjetrin”, të imponojnë argumentet e tyre. Kjo shpesh lë vetëm siklet. Ju shpenzoni shumë energji, nxjerrni në pah aspektet më të këqija të vetes dhe në fund është vetëm një çështje kotësie personale.

Ankesat, një nga situatat që vjedhin energjinë emocionale

Ankesa është një fjalim që nxit zhvillimin e një qëndrimi të forte dhe propotent. Realiteti nuk është ai që duam të jetë, por në vend që të përqendrohemi në mënyrën se si mund të ndryshohet, ne i përkushtohemi përsëritjes së aspekteve negative me të cilat përballemi. Nuk ia vlen të shpenzosh kohë për këtë. Kjo çon vetëm në shmangie të përgjegjësive.

Thashethemet

Një nga situatat që vjedh energji emocionale është të jesh i vetëdijshëm për jetën private të të tjerëve, në vend që të përqendrohesh te vetja. Ky lloj “vojeurizmi” nuk është gjë tjetër veçse një shenjë e mungesës së identitetit. Ata që bëjnë thashetheme për të tjerët e kërkojnë veten tek të tjerët, por nuk e gjejnë atë.

Dyshime të përsëritura

Mbizotërimi i mendimeve pothuajse gjithmonë çon në konfuzion dhe mosveprim . Është e qartë se shumë vendime duhet të peshohen dhe se e vetmja mënyrë për ta bërë këtë është duke rishikuar të mirat dhe të këqijat që shfaqen në panoramë. Por që andej deri në fillimin e një ushtrimi të përjetshëm në dyshim, ka një humnerë të madhe.

Kërkimi i miratimit

Është bërë shumë për të fituar miratimin e të tjerëve. Ndonjëherë është gjithashtu një temë që qëndron deri vonë, shqetëson dhe përfundon duke na turbulluar. Në vend që të kalojnë kohë duke eksploruar se kush jemi ne, pavarësisht nëse të tjerëve u pëlqen apo jo, ata kalojnë orë të gjata duke bërë gjëra që të tjerëve u pëlqejnë.

Këto situata që vjedhin energji emocionale duhet të zhduken nga jeta personale. Zakonisht përfundojmë të përfshirë në to kur jemi të hutuar, ose kalojmë një fazë pasigurie. Jeta juaj vlen shumë. Edhe koha juaj. Mos ua jepni rrethanave që nuk ju pasurojnë aspak.