LifeStyle

6 mënyra efektive për gjumë më të mirë

Gjumi është thelbësor për mirëqenien tonë fizike dhe mendore. Gjatë gjumit, trupi ynë riparon dhe rigjeneron qelizat, indet dhe organet, gjë që ndihmon në ruajtjen e sistemit tonë imunitar, parandalimin e sëmundjeve dhe promovimin e jetëgjatësisë.

Gjumi gjithashtu luan një rol vendimtar në konsolidimin e kujtesës, të mësuarit dhe funksionin kognitiv, duke lejuar trurin tonë të përpunojë dhe ruajë informacionin. Për më tepër, gjumi rregullon hormonet që kontrollojnë urinë dhe metabolizmin, të cilat mund të ndikojnë në shtimin e peshës dhe shëndetin e përgjithshëm, raporton “inspiredot”.

Gjumi është një komponent jetik i një stili jetese të shëndetshëm dhe dhënia e përparësive të gjumit adekuat mund të përmirësojë shëndetin tonë të përgjithshëm dhe cilësinë e jetës.

Për fat të mirë, ka disa mënyra për të përmirësuar cilësinë dhe sasinë e gjumit tuaj. Në vazhdim gjeni gjashtë nga mënyrat më të mira për të fjetur më mirë.

Bëni ushtrime të mira

Ushtrimet e rregullta dihet se përmirësojnë cilësinë e gjumit. Disa përfitime të rëndësishme përfshijnë reduktimin e stresit dhe ankthit, të cilat mund të ndërhyjnë me gjumin. Pompimi i zemrës suaj rrit gjithashtu prodhimin e endorfinës, të cilat janë kimikate natyrale që përmirësojnë humorin që mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më të relaksuar dhe të qetë.

Maksimizoni komoditetin e dhomës tuaj të gjumit

Krijimi i një mjedisi miqësor për gjumë është thelbësor për një gjumë më të mirë. Dhoma juaj e gjumit duhet të jetë e freskët, e errët dhe e qetë. Temperatura e rekomanduar për gjumë është midis 15-20 gradë Celsius. Mbajtja e dhomës së errët mund t’ju ndihmojë të bini në gjumë më shpejt dhe të qëndroni në gjumë më gjatë.

Trajtoni apnenë e gjumit

Apnea e gjumit është një çrregullim i gjumit që prek miliona njerëz në mbarë botën. Karakterizohet nga pauza në frymëmarrje gjatë gjumit, të cilat mund të çojnë në gërhitje dhe ndërprerje të gjumit. Mund të çojë edhe në probleme të tjera shëndetësore, si shtypja e lartë e gjakut dhe sëmundjet e zemrës.

Nëse dyshoni se keni apnea të gjumit, është thelbësore të kërkoni trajtim. Opsionet e trajtimit përfshijnë ndryshime në stilin e jetës, të tilla si gjumi në shpinë, humbja e peshës dhe shmangia e alkoolit.

Shmangni kafeinën pas orës 14:00

Kafeina është një stimulues që mund t’ju bëjë të ndiheni të shqetësuar dhe kur gjithçka që dëshironi është të bini në gjumë. Mund të duhen disa orë që efektet e kafeinës të zhduken, prandaj sigurohuni që të shmangni konsumimin e kafeinës pasdite dhe mbrëmje.

Provoni aplikacionet e monitorimit të gjumit

Ka shumë aplikacione të disponueshme për monitorimin e gjumit që mund t’ju ndihmojnë të gjurmoni modelet tuaja të gjumit. Këto aplikacione mund të ofrojnë njohuri të vlefshme për zakonet tuaja të gjumit dhe t’ju ndihmojnë të identifikoni fushat ku mund të përmirësoheni. SleepScore, PrimeNap dhe Sleep++ janë vetëm disa nga aplikacionet e njohura.

Minimizoni alkoolin para gjumit

Edhe pse disa gota verë para gjumit kanë efektin për t’ju bërë të ndiheni të përgjumur, në fakt mund të ndërhyjë me gjumin. Ky proces prish ciklin e gjumit, duke bërë që të zgjoheni më shpesh gjatë gjithë natës. Për më tepër, alkooli mund të përkeqësojë apnenë e gjumit dhe gërhitjen e lartpërmendur.