ShowBizzz

Disa arsye pse duhet të bëni më shumë gjumë

Fjetja e rregullt më pak se shtatë orë gjatë natës mund të rrezikojë shëndetin dhe sigurinë tuaj, prandaj është thelbësore që t’i jepni përparësi gjumit tuaj në baza ditore.

Një gjumë i mirë gjatë natës është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shëndetin tuaj. Në fakt, është po aq e rëndësishme sa të hani një ushqim të ekuilibruar dhe të ushtroni.

Megjithëse nevojat për gjumë ndryshojnë nga personi në person, shumica e të rriturve kërkojnë nga 7 deri në 9 orë gjumë në natë. Megjithatë, deri në 35% e të rriturve në Shtetet e Bashkuara nuk flenë mjaftueshëm, shkruan Healthline

Mund t’ju ndihmojë të mbani ose të humbni peshë

Studime të shumta kanë lidhur gjumin e shkurtër – i përcaktuar si gjumë më pak se 7 orë në natë – me një rrezik më të madh të shtimit të peshës dhe një indeks më të lartë të masës trupore.

Në fakt, një analizë e vitit 2020 zbuloi se të rriturit që flinin më pak se 7 orë në natë kishin 41% rritje të rrezikut të zhvillimit të obezitetit. Ndërkohë, gjumi më i gjatë nuk e rrit rrezikun

Mund të përmirësojë përqendrimin dhe produktivitetin

Gjumi është i rëndësishëm për aspekte të ndryshme të funksionit të trurit.

Njohja, përqendrimi, produktiviteti dhe performanca ndikohen negativisht nga privimi i gjumit

Mund të maksimizojë performancën atletike.

Është treguar se gjumi përmirëson performancën atletike.

Studime të shumta kanë treguar se gjumi adekuat mund të përmirësojë aftësitë e shkëlqyera motorike, kohën e reagimit, fuqinë muskulare, qëndrueshmërinë muskulare dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve.

Mund të forcojë zemrën tuaj.

Cilësia dhe kohëzgjatja e ulët e gjumit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës).

Një analizë e 19 studimeve zbuloi se gjumi më pak se 7 orë në ditë rezultoi në një rritje prej 13% të rrezikut të vdekjes nga sëmundjet e zemrës.

Ndikon në metabolizmin e sheqerit dhe rrezikun e diabetit të tipit 2

Gjumi i shkurtër shoqërohet me një rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe rezistencës ndaj insulinës – që është kur trupi juaj nuk mund të përdorë siç duhet hormonin e insulinës.

Në fakt, një analizë e 36 studimeve në mbi 1 milion pjesëmarrës zbuloi se gjumi shumë i shkurtër prej më pak se 5 orë dhe gjumi i shkurtër prej më pak se 6 orë rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 përkatësisht me 48% dhe 18%.

Gjumi i dobët është i lidhur me depresionin

Shqetësimet e shëndetit mendor, si depresioni, janë të lidhura fort me cilësinë e dobët të gjumit dhe çrregullimet e gjumit. Një studim në 2672 pjesëmarrës zbuloi se ata me ankth dhe depresion kishin më shumë gjasa të raportonin rezultate më të dobëta të gjumit sesa ata pa ankth dhe depresion.

Mbështet një sistem të shëndetshëm imunitar

Mungesa e gjumit është dëshmuar se dëmton funksionin imunitar

Në një studim, pjesëmarrësit që flinin më pak se 5 orë në natë kishin 4.5 herë më shumë gjasa për të zhvilluar një ftohje krahasuar me ata që flinin më shumë se 7 orë. Ata që flinin 5-6 orë kishin 4.24 herë më shumë gjasa.

Gjumi i dobët është i lidhur me rritjen e inflamacionit

Gjumi i dobët mund të ketë një efekt të madh në inflamacionin në trup.

Gjumi luan një rol kyç në rregullimin e sistemit tonë nervor qendror. Në veçanti, është i përfshirë në sistemet e reagimit ndaj stresit të njohur si sistemi nervor simpatik dhe hipotalamus-hipofiza-adrenale.

Ndikon në emocionet dhe ndërveprimet sociale

Humbja e gjumit zvogëlon aftësinë tuaj për të rregulluar emocionet dhe për të bashkëvepruar në shoqëri.