Shëndetësi

Gluteni shkakton inflamacion të trurit

Ndërsa ne kemi qenë të vetëdijshëm se si gluteni mund të ndikojë negativisht në traktin tretës dhe masën trupore, shkencëtarët nga Zelanda e Re kanë identifikuar tani për herë të parë se ai gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion të trurit.

Në një studim me minj, shkencëtarët zbuluan se kafshët që konsumonin një dietë me 4.5% gluten përjetuan inflamacion në pjesën hipotalamike të trurit, një zonë që luan një rol integral në funksionet metabolike si rregullimi i sheqerit në gjak.

“Minjtë janë një model i shkëlqyer për të studiuar fiziologjinë njerëzore,” tha studiuesi kryesor Alex Tups, një profesor i asociuar në Universitetin e Otagos.

“Ata kanë një sistem shumë të ngjashëm qarkullues, riprodhues, tretës, hormonal dhe nervor.”

“Pra, është shumë e mundur që i njëjti inflamacion që kemi gjetur te minjtë mund të ndodhë te njerëzit.”

Është vlerësuar se 20 milionë amerikanë kanë një ndjeshmëri ndaj glutenit dhe numrat konservatorë sugjerojnë se rreth 1% e popullsisë vuan nga sëmundja e rëndë celiac, një gjendje autoimune gjenetike që mund të jetë tepër dobësuese dhe për të cilën nuk ka kurë përveç shmangies së glutenit dhe ndotësve të mundshëm.

“Truri ka dy lloje të qelizave imune të ngjashme me makrofagët në gjak,” tha Tups.

“Këto quhen astrocite dhe mikroglia. Ne zbuluam se gluteni si dhe HFD (dieta me yndyrë të lartë) rrit numrin e atyre qelizave imune. Efekti i glutenit të shtuar në një dietë normale rriti numrin e qelizave në të njëjtën masë sikur minjtë të ushqeheshin me HFD. Kur gluteni iu shtua HFD, numri i qelizave u rrit edhe më tej.”

Studiuesit nuk e dinë pse ndodh ky inflamacion, por duket se është i lidhur me një përgjigje ekstreme të sistemit imunitar si ajo që shihet në sëmundjen celiac.

“Kjo është krejtësisht e re dhe kështu që ne nuk e dimë ende pse është kështu,” tha Tups.

“Mund të jetë që përbërësit rezistent ndaj tretjes të glutenit mund të çojnë në një përgjigje imune siç shihet te pacientët celiac që më pas manifestohet në tru.”

Tups paralajmëron se ky zbulim është shumë paraprak dhe nevojiten më shumë studime. Por nënvizon se sa komplekse është ndjeshmëria ndaj glutenit dhe sa të gjera janë implikimet shëndetësore.

“Nëse gluteni çon në inflamacion hipotalamik te njerëzit dhe për këtë arsye dëmtim të trurit, ai mund të jetë i keq në afat të gjatë, si rritja e peshës trupore dhe rregullimi i dëmtuar i sheqerit në gjak,” tha ai.

“Nëse këto efekte bëhen të vazhdueshme, ato mund të përkeqësojnë rrezikun e, për shembull, funksionin e dëmtuar të kujtesës, i cili lidhet me rregullimin e shqetësuar të sheqerit në gjak.”

Megjithatë, disa lajme të mira: nuk ka asnjë arsye për të ndaluar bukën nëse nuk keni probleme me tretjen e glutenit.