Lajme

Ja cilat janë simptomat e variantit të ri të Covid-19, Eris?

E shtuar së fundmi nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) në listën e varianteve nën vëzhgim, varianti i ri i koronavirusit Sars-Cov-2 – i njohur si EG.5.1 dhe i quajtur Eris, po përhapet me shpejtësi në shumë vende.

Pasardhës i XBB.1.9.2 por i karakterizuar nga dy mutacione shtesë në nivelin e proteinës Spike (F456L dhe Q52H), forma e re e mutuar e virusit përfaqëson 8.8% të sekuencave të depozituara në platformën italiane për mbikëqyrjen gjenomike të varianteve ( I-Co-Gen) në bashkë-qarkullim me XBB.1.9, XBB.1.5 dhe XBB.1.16, të njohura më mirë si Hyperion, Kraken dhe Arturo (Arcturus), që të gjithë i përkasin familjes së madhe Omicron.

Në vendet ku qarkullimi i Erisit është më i qëndrueshëm, si në Mbretërinë e Bashkuar, ku varianti i ri është aktualisht i dyti më i përhapur pas Arcturus, ne po shohim një rritje të shtrimeve në spital, veçanërisht në mesin e të moshuarve, megjithëse nivelet e përgjithshme mbeten të ulëta në përgjithësi.

Një situatë që ka tërhequr vëmendjen për simptomat më të zakonshme të Covid-it, si dhimbjet e fytit, kollën dhe rrjedhjen e hundëve, dhe mbi të gjitha rreziqet që përfaqëson varianti Eris, për të cilin analizat e para fatmirësisht përjashtojnë një ngjitje dhe virulencë më të madhe, pavarësisht se sugjerojnë një kapacitet më të lartë evazioni imunitar sesa soji nga e ka origjinën (XBB.1.9.2).

Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar ndikimin e plotë të mutacioneve të Erisit, por gjetjet e deritanishme nuk kanë nxjerrë në pah ndonjë ndryshim të madh në natyrën e simptomave të Covid në krahasim me valët e mëparshme.

Sipas të dhënave më të fundit nga Zoe Health Study, projekti përmes të cilit mund të raportohen shenjat klinike të Covid të përjetuara pas infeksionit, simptomat më të zakonshme të variantit Eris janë të ngjashme me ato të raportuara për variantet e fundit të Omicron, edhe nëse Frekuenca e disave duket se ndryshon.

Simptomat më të zakonshme janë:

Dhimbje të fytit

Një hundë që rrjedh

Hundë të zëna

Teshtitja

Kollë e thatë

Dhimbje koke

Kollë yndyrore

Zë i ngjirur

Dhimbjet e muskujve dhe kyçeve

Ndryshime në shqisën e nuhatjes

Midis këtyre dhjetë simptomave, temperatura nuk është e pranishme, e cila ka qenë një shenjë shumë më e rrallë e infeksionit që kur filluan të qarkullojnë nën-variantet e ndryshme të Omicron, siç janë gulçimi dhe humbja e nuhatjes (anosmia).

Anosmia, në veçanti, ka qenë prej kohësh jashtë dhjetë simptomave më të zakonshme (aktualisht në pozicionin e 14-të), pavarësisht se është një tregues kryesor i Covid dhe Long Covid në fazat e hershme të pandemisë.

Dhimbja dhe djegia në fyt, teshtitjet më të shpeshta dhe dhimbjet e kokës janë bërë shenja më të shpeshta të infeksionit, shpesh të nënvlerësuara nga ata që janë infektuar me Covid.