Shëndetësi

Ja deri ne cilen moshe femijes nuk duhet ti jepni mjalt per te konsumuar

Njerëzit kanë konsumuar mjaltë për mijëra vjet. Konsiderohet si një nga ushqimet natyrale më fisnike dhe përfitimet e tij janë të shumta dhe të njohura.

Nga Egjipti i lashtë e deri në ditët e sotme, mjalti ka qenë gjithmonë një përbërës kyç në shumë receta, duke ofruar lëndë ushqyese dhe ëmbëlsi natyrale.

Por, mjalti mund të përmbajë bakterin Clostridium botulinum, përhapja e të cilit në sistemin tretës të të porsalindurit ende të papjekur mund të shkaktojë çlirimin e toksinave të rrezikshme, përgjegjëse për një sëmundje të njohur si botulizmi foshnjor.

Shkenca ka treguar se mjalti është i rrezikshëm për të sapolindurit dhe se në asnjë rrethanë nuk duhet t’u jepet fëmijëve para vitit të parë të jetës.

Arsyeja është shumë e thjeshtë: flora e zorrëve të të porsalindurve nuk ka arritur ende pjekurinë, prandaj sporet e këtij bakteri mund të shumohen në zorrët e tyre; këto çlirojnë toksina botulinike , të konsideruara ndër substancat më vdekjeprurëse.

Botulizmi i foshnjave ndikon në sistemin nervor, kështu që mund të shfaqet me një gamë të gjerë simptomash. Të parat shfaqen 12-24 orë pas hyrjes së bakterit. Më të shpeshtat janë:

Frymëmarrje e ngadaltë ose vështirësi në frymëmarrje

Kapsllëk

Dobësi e përgjithësuar

Thirrje e dobët

Letargji

Reduktimi i refleksit të gojës

Shikim i dyfishtë ose i paqartë

Goje e thate

Kapakë të rëndë

Flakciditet i përgjithshëm

Ushqyerja e ngadaltë

Në raste ekstreme: paralizë e trupit, krahëve dhe këmbëve ose bllokim të sistemit të frymëmarrjes.

Ndërsa pas një viti, mbrojtja natyrale e fëmijës është zhvilluar mjaftueshëm në mënyrë që të parandalojë përhapjen e këtij bakteri./living