LifeStyle

Konsumimi i arrave zvogëlon rrezikun nga depresioni

Konsumimi i kikirikëve çdo ditë mund të zvogëlojë rrezikun e depresionit me 17%, sugjeron një studim i ri. Studiuesit spanjollë raportojnë se antioksidantët në rostiçeri të preferuar të birrës ndihmojnë në mbrojtjen e trurit.

Bruno Bisocero-Peroni, nga Universiteti i Castilla-La Mancha në Spanjë, tha: “Gjetjet tona nxjerrin në pah një përfitim tjetër të ngrënies së arrave. Kjo siguron një arsye edhe më të fortë për njerëzit që të bëhen entuziastë për të ngrënë arrat.”

Studimet e mëparshme kanë treguar se dieta mund të ketë një ndikim të madh në depresion dhe ushqimet e pasura me antioksidantë si manaferrat janë treguar të jenë të dobishme.

Studimi i fundit, i botuar në revistën Elsevier Clinical Nutrition, hetoi se si ngrënia e arrave ndikon në shanset e njerëzve për të zhvilluar këtë gjendje.

Studiuesit shikuan të dhënat nga 13,504 britanikë të moshës mesatarisht 57 vjeç dhe gjurmuan nëse ata ishin diagnostikuar me depresion ose kishin përdorur ilaqet kundër depresionit. Ata u pyetën për dietën e tyre midis 2007 dhe 2012 dhe u ndoqën për rreth pesë vjet.

Arrat që ata hanin përfshinin bajame të pakripura, të kripura dhe të pjekura, shqeme, fëstëkë, si dhe kikirikë, megjithëse këto të fundit janë teknikisht bishtajore.

Njerëzit që hanin 30 gram arra çdo ditë kishin më pak gjasa të vuanin nga depresioni sesa ata që nuk hanin asnjë.

“Efektet anti-inflamatore dhe antioksidante që lidhen me përbërjen ushqyese të arrave mund të luajnë një rol të rëndësishëm në reduktimin e rrezikut të depresionit”, thotë Bisocero-Peroni.

“Për më tepër, arrat janë të pasura me aminoacide, duke përfshirë argininën, glutaminën, serinën dhe triptofanin dhe nivelet më të ulëta të këtyre aminoacideve lidhen me depresionin”, shpjegoi ai.