Shëndetësi

Konsumoni 30 gramë fruta të thata në ditë, nëse doni të shmangni depresionin

Një studim i ri në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se frutat e thata mund të ofrojnë përfitime të shumta në shëndetin mendor.

Studiuesit ekzaminuan të dhënat për më shumë se 13,500 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar të moshës 37 deri në 73 vjeç, të cilët nuk kishin depresion në fillim të studimit.

Konsumimi i arroreve nga pjesëmarrësit u regjistrua, duke përfshirë arra të pakripura si bajame dhe fëstëkë, arra të kripura ose të pjekura dhe kikirikë. Ata u ndoqën për pesë vjet, gjatë të cilave 8 për qind u diagnostikuan me depresion. Analiza zbuloi se një konsumim i ulët deri në mesatar i arrave ekuivalent me një porcion prej 30 g në ditë – lidhej me një rrezik 17 për qind më të ulët të depresionit në krahasim me ata që nuk konsumonin fruta të thata.

Këto gjetje ishin pa marrë parasysh stilin e jetës dhe faktorët e tjerë shëndetësorë, thanë shkencëtarët, duke shtuar se efektet anti-inflamatore dhe antioksiduese të arrave në tru mund të jenë arsyeja për rezultatet. Autori kryesor Bruno Bizzozero-Peroni, nga Universiteti i Castilla-La Mancha, në Spanjë, tha:

Gjetjet tona nxjerrin në pah një përfitim tjetër të konsumimit të frutave të thata, me një ulje prej 17 për qind të depresionit. Kjo ofron një arsye edhe më të fortë për njerëzit që të bëhen entuziastë për konsumimin e arrave.

Duke shkruar në revistën Clinical Nutrition, ekipi tha: Ky studim analizoi lidhjen e mundshme midis konsumit të arrave dhe rrezikut të depresionit në një kampion të madh të të rriturve të moshës së mesme dhe të moshuar në MB. Rezultatet tona theksojnë rolin e mundshëm të konsumit të frutave të thata si një sjellje e shëndetshme diete për të parandaluar depresionin tek ata që nuk kanë faktorë të tjerë të njohur rreziku për depresionin si obeziteti, sjelljet jo të shëndetshme të jetesës, vetmia dhe kushtet mjekësore.

Një porcion prej 30 g fruta të thata është afërsisht i barabartë me 20 bajame, 10 arra braziliane, 40 kikirikë ose 30 kokrra fëstëku.