LifeStyle

Mos lejoni që kolegët arrogantë të ndikojnë tek ju. Ja si ta bëni këtë

Kolegët arrogantë janë ata që përpiqen të përparojnë shpejt dhe pa këshilla, madje edhe në kurriz të një ose më shumë njerëzve. Zbulimi i këtij realiteti mund të jetë kompleks, pasi këta individë shpesh mbajnë një maskë që mbështesin veprat e tyre të rreme të mira. “E bëra për ju”, “Më mirë në këtë mënyrë, nëse keni shumë punë, mund të jeni më të suksesshëm”.

Është një praktikë që konsiston në përdorimin e mashtrimit, gënjeshtrës dhe / ose manipulimit. Qëllimi i kolegëve arrogantë është të projektojnë një imazh negativ të palëve të treta dhe të nxjerrin në pah cilësitë e tyre, duke marrë parasysh të tjerët si rivalë dhe / ose mjete për arritjen e qëllimeve të tyre.

Disa kolegë punojnë për të treguar më shumë se sa punën. Dhe nga këta duhet të distancoheni.

Ne nuk i zgjedhim kolegët e punës

Zakonisht nuk kemi mundësi t’i zgjedhim kolegët tanë të punës. Në praktikë, është si me familjen biologjike: nuk mund ta zgjedhim sipas dëshirës. Është ajo që na zgjedh. Nëse marrëdhënia jonë me kolegët nuk është pozitive, kjo do të jetë një pengesë për të gjithë ditën e punës dhe nëse gjeneron një mjedis të keq profesional, atëherë do të kemi një problem të madh.

Gjëja më e mirë është të jeni gati, kështu që marrëdhënia me kolegët arrogantë nuk do të gjeneroj probleme serioze. Pra, le të mendojmë: çfarë problemesh mund të shkaktojnë? Një nga këto, që përfshin shumë të tjera, është stresi i punës.

Stresi i punës

Stresi i lidhur me punën është një formë stresi tipike e shoqërive të industrializuara. Shtimi i presionit në mjedisin e punës mund të shkaktojë lodhje fizike ose mendore të punëtorit. Në të njëjtën mënyrë, do të gjenerojë pasoja të ndryshme që do të ndikojnë në shëndetin e tij dhe të atyre më të afërt me të.

Stresi i lidhur me punën mund të shfaqet në mënyra të ndryshme. Simptomat variojnë nga nervozizmi në depresion dhe, në përgjithësi, shoqërohen nga lodhje fizike dhe / ose mendore.

Sipas Agjencisë Evropiane për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë, stresi i punës është problemi i dytë më i shpeshtë shëndetësor që lidhet me punën. Shkaqet janë të ndryshme, ndër më të zakonshmet që gjejmë: vështirësi në punë, ditë pune të gjata dhe ndjenja nën presion ose kërcënim. Kjo është ajo ku hyjnë kolegët arrogantë.

Si janë kolegët arrogantë?

Kolegët arrogantë kanë disa karakteristika të veçanta. Më të rëndësishmet janë:

– Arrogantë, kurrë nuk ndajnë informacione të rëndësishme me të tjerët: ata i zbulojnë dhe pastaj i mbajnë për vete, përveç rasteve kur ata mund të përfitojnë nga ndarja e tyre.

– Ata shpërndajnë gënjeshtra nga të gjitha anët. Ata nuk e kanë problem të gënjejnë, mashtrojnë ose manipulojnë.

– Ata veprojnë me lehtësi duke përdorur ndonjë koment për të dëmtuar ose diskredituar ata që i konsiderojnë një pengesë në karrierën e tyre.

– Ata kurrë nuk vlerësojnë ndihmën apo suksesin e kolegëve, përkundrazi do t’i minimizojnë ose denigrojnë ato.

– Sjellja e tyre ndryshon rrënjësisht kur i afrohet kolegëve dhe eprorëve të tij. Në rastin e dytë do të bëjmë gjithçka për të marrë disa merita.