Shëndetësi

Përballuni me frikën tuaj, jepni vetes mundësinë

Sulmi i panikut është ndjenja e ankthit të papritur dhe intensiv, i cili gjithashtu shkakton simptoma fizike, si dridhje, çorientim, rrahje të shpejta dhe të parregullta të zemrës, tharje e gojës, djersitje dhe marramendje.

Simptomat e një ataku paniku nuk janë të rrezikshme, por ato mund të bëhen shumë të frikshme, shpesh duke e bërë pacientin të ndihet sikur ka një atak në zemër, apo edhe do të vdesë. Shumica e sulmeve të panikut zgjasin nga pesë minuta deri në gjysmë ore.

Si të menaxhoni një atak paniku

Paul Salkovskis, profesor i Psikologjisë Klinike dhe Shkencave të Aplikuara në Universitetin e Bath, thekson se është e rëndësishme të mos lejoni që frika e një sulmi paniku të bëjë më të mirën.

TS Poll - Loading poll ...

“Sulmet e panikut gjithmonë kalojnë dhe simptomat nuk janë shenja se diçka e keqe po ndodh. Thuajini vetes se simptomat që po përjetoni janë thjesht për shkak të stresit. Nëse është e mundur, është e rëndësishme të përpiqeni të qëndroni në situatë derisa stresi të ulet”, thotë profesori dhe shton:

“Përballuni me frikën tuaj. Jepni vetes mundësinë të zbuloni se asgjë nuk po ndodh. Kur ankthi fillon të kalojë, përqendrohuni në mjedisin rreth jush dhe vazhdoni të bëni atë që bënit më parë.

Nëse jeni duke përjetuar një sulm paniku të shkurtër dhe të papritur, mund t’ju ndihmojë të keni dikë me vete për t’ju siguruar se do të kalojë dhe se simptomat nuk janë asgjë për t’u shqetësuar.”