Përtoni të ngriheni nga shtrati në mëngjes, ja si ta kapërceni inercinë e gjumit

A ngriheni ndonjëherë në mëngjes duke u ndjerë edhe më i lodhur dhe i mërzitur sesa kur keni fjetur mbrëmë? Ka një emër për këtë – inercia e gjumit.

Është ndjesia e ngërçit dhe përgjumjes kur zgjoheni për herë të parë, e karakterizuar nga përgjumje e përkohshme dhe funksion i dobët njohës. Ndonjëherë inercia e gjumit zgjat deri në 90 minuta, gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni të përgjumur dhe të trullosur për ca kohë në mëngjes.

Shkaku kryesor i inercisë së gjumit është i panjohur, megjithatë, ekzistojnë teori që shpjegojnë këtë fenomen. Për shembull, disa kërkime sugjerojnë se inercia e gjumit mund të shkaktohet nga nivelet e larta të adenozinës – një substancë e rëndësishme në tru për gjumin dhe zgjimin. Gjumi është tepër i rëndësishëm – ai mund të përdoret si një “barometër” për shëndetin tonë psikologjik dhe emocional. Çdo çekuilibër këtu mund të jetë gjithashtu për shkak të funksionimit të dobët. Gjëja kryesore është të rritni nivelet tuaja të energjisë në mëngjes, gjë që mund të bëhet në mënyra të ndryshme. Më poshtë janë disa gjëra për të provuar.

Ngrihuni dhe flini në të njëjtën kohë

Kur bëhet fjalë për rregullimin e rutinës tuaj të gjumit, mbajtja nën kontroll e ritmit tuaj cirkadian është shumë e rëndësishme. Zakonisht, trupi juaj e kupton se kur ka fjetur mjaftueshëm, kështu që do të zgjohet natyrshëm – por ju duhet ta ‘stërvitni’ trupin tuaj që të zgjohet i freskët në të njëjtën kohë çdo ditë.

TS Poll - Loading poll ...

Filloni ditën me ushtrime të thjeshta

Një mënyrë për të mposhtur nervozizmin e mëngjesit është duke lëvizur trupin tuaj. Nuk ka pse të jetë e ndërlikuar – mund të bëni disa shtrirje të thjeshta dhe lëvizje joga për të nisur ditën tuaj. Nëse vrapimi në mëngjes është mënyra juaj e preferuar për të bërë, atëherë mund ta bëni edhe këtë.

Hani një mëngjes që rrit energjinë dhe merrni me vete një meze të lehtë

Sipas ekspertëve, ngrënia e një mëngjesi të plotë është thelbësore për të kapërcyer inercinë e gjumit. Është e rëndësishme ta mbani të lehtë dhe të përfshini një sërë lëndësh ushqyese, jo vetëm një pastë të shpejtë ndërsa po niseni për në punë.
Related Articles

Back to top button