LifeStyle

Psikologjia e tërheqjes: Si i zgjedhim partnerët emocionalë?

Çfarë është më tërheqëse: dikush që ju ka pëlqyer gjithmonë apo dikush që nuk ju dukej tërheqës në fillim, por ndryshoi mendje me kalimin e kohës?

Revista Psychology Today nxori, bazuar në kërkimet shkencore, disa përfundime se çfarë fshihet në të vërtetë pas “psikologjisë së tërheqjes”, pra se si zgjedhim partnerët emocionalë dhe rezultatet treguan një ndikim të rëndësishëm të ngjashmërisë, afërsisë, por edhe rëndësisë së përshtypjes së parë.

Edhe pse shprehja e vjetër thotë se të kundërtat tërhiqen, hulumtimet kanë treguar se ngjashmëria është shumë më e rëndësishme. Gjithashtu, një faktor tjetër që (më shpesh në mënyrë të pandërgjegjshme) luan një rol në zgjedhjen e një partneri është afërsia. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit kanë më shumë gjasa të tërhiqen nga njerëzit që i shohin rregullisht.

Studiuesit kanë diskutuar gjithashtu se thjesht të qenit në një situatë emocionuese mund të rrisë atraktivitetin për të tjerët dhe kanë eksploruar se sa ndikim kanë bukuria dhe stereotipet klasike në përkufizimin tonë të tërheqëses.

Ngjashmëria

Në zemër të tërheqjes është ideja që na pëlqen të jemi me njerëz që na ofrojnë ndërveprime shpërblyese dhe pozitive. Një studim mbi tërheqjen vlerësoi nëse një perceptim më i mirë i të tjerëve lidhet me atë se sa të ngjashëm janë njerëzit. Për të zbuluar, studiuesit u kërkuan mbi 150 pjesëmarrësve të lexonin një pyetësor qëndrimi të supozuar të plotësuar nga një pjesëmarrës tjetër ose atë që studiuesit e quajnë “i huaj i rremë”, dhe më pas të vlerësojnë tërheqjen e tyre ndaj të huajit të rremë.

Studiuesit ndryshuan përgjigje për të manipuluar se sa i ngjashëm ishte i huaji i rremë me pjesëmarrësin. Ata zbuluan se proporcioni i ngjashmërisë është më i rëndësishëm se numri i përgjithshëm i qëndrimeve të ngjashme – domethënë, të huajt që duken më shumë si ata perceptohen si më “tërheqës”. Ky studim hodhi themelet për qindra studime të mëvonshme mbi rëndësinë e ngjashmërisë në tërheqje.

Rëndësia e afërsisë

Ekziston një shprehje që thotë: “Mund të zgjedhësh miqtë, por jo familjen”. Megjithatë, mund të ndodhë që zgjedhja juaj e miqve ose partnerëve nuk është plotësisht nën kontrollin tuaj të ndërgjegjshëm. Në një studim klasik mbi formimin e miqësisë, studiuesit kërkuan gati 300 studentë të universitetit MIT të rendisin miqtë e tyre më të ngushtë.

Studiuesit më pas panë se ku jetonin miqtë në konvikte. Kur dikush jetonte një derë më tutje, kishte 41 për qind probabilitet që ai të renditej si një mik i ngushtë. Me rritjen e numrit të dyerve, probabiliteti u ul.

Ky studim tregon rëndësinë që ka afërsia në formimin e marrëdhënieve dhe në bazë të kësaj psikologët kanë përcaktuar se ajo mund të çojë në marrëdhënie tërheqëse dhe dashurie.

Fuqia e përshtypjes së parë

Çfarë është më tërheqëse: dikush që ju ka pëlqyer gjithmonë apo dikush që nuk ju dukej tërheqës në fillim, por ndryshoi mendje me kalimin e kohës? Studimi e testoi këtë dhe siç pritej, pjesëmarrësit ishin të lumtur kur vlerësimi ishte pozitiv që në fillim, por, çuditërisht, atyre u pëlqyen edhe më shumë ata që fillimisht u dhanë atyre një vlerësim negativ që përfundimisht u kthye pozitiv.

Ky zbulim demonstron teorinë se të fitosh mbi njerëzit që lanë një përshtypje të keqe fillestare është më e rëndësishme për ne sesa të kemi një marrëdhënie me dikë që na ka pëlqyer gjatë gjithë kohës.

Ajo që është e bukur është e mirë

Shumica e njerëzve supozojnë se të qenit fizikisht tërheqës është një gjë e mirë, por ky studim tregoi se sa i mirë mund të jetë. Studentët shikuan imazhe të burrave dhe grave që përfaqësonin disa nivele tërheqëse. Bazuar vetëm në foto, ata i vlerësuan njerëzit më tërheqës si më të sjellshëm, më të hapur, më modestë, më të ndjeshëm, më miqësorë dhe më interesantë.

Por perceptimet pozitive nuk mbaruan me kaq. Pjesëmarrësit menduan gjithashtu se njerëzit më tërheqës ishin ata me punë më të mira, martesa më të mira dhe jetë më të mirë.

Këto rezultate tregojnë paragjykimin tonë të fortë ndaj bukurisë fizike dhe besimeve stereotipike që ua atribuojmë individëve më tërheqës.